Sähkösavukkeet: Ou­lu­lai­sen kou­lu­po­lii­sin mukaan va­pe­bis­nek­sen ve­lan­pe­rin­tä on kuin huu­me­kau­pas­ta

Buhurt: Haar­nis­kat ko­li­se­vat ja kirveet hei­lu­vat Oulun kes­kus­tas­sa vii­kon­lop­pu­na

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Tekeekö kone tu­le­vai­suu­des­sa työsi ja ma­ni­pu­loi aja­tuk­sia­si? – Te­ko­äly­kes­kus­te­lu huutaa poh­din­taa pe­li­sään­nöis­tä

Tekoäly rynnisti viime syksynä kaiken kansan ulottuville. Kyse ei kuitenkaan ole vain teknologiasta, vaan tekoälyllä voi olla odottamattoman laajat vaikutukset, kirjoittaa päätoimittaja Sanna Keskinen.

Viime marraskuussa maailma kohahti, kun amerikkalainen tutkimuslaitos Open AI julkaisi uuden, kielimalleihin pohjautuvan tekoälypalvelun Chat GPT:n. Itse kuulin palvelun kyvyistä tuttavaltani, jonka tutkijataustainen vaimo oli kokeillut palvelua työhön liittyvän esityksen luomiseen. Lopputulos oli ollut häkellyttävän vakuuttava.

Sen jälkeen Chat GPT:n ja tekoälyn hyödyistä ja haitoista on käyty maailmalla vilkasta keskustelua. Iso joukko kansainvälisiä intellektuelleja ja yritysmaailman edustajia on peräänkuuluttanut puolen vuoden taukoa tekoälyn kehittämiseen, jotta tekoälyn pelisäännöistä pystyttäisiin sopimaan ja estämään eettiset ongelmat.

Suomessa tekoäly pohdituttaa erityisesti yritysmaailmassa, ja esimerkiksi yliopistot ottivat nopeasti Chat GPT:n julkaisun jälkeen kantaa siihen, miten ne suhtautuvat, jos opiskelijat hyödyntävät tekoälyä opinnoissaan. Kuluneen viikon torstaina Helsingin yliopistollinen sairaala kertoi uudesta tekoälysovelluksesta, joka tunnistaa yleisimmät, ei-traumaattiset aivoverenvuodot.

Poliitikkojen joukossa sen sijaan on ollut hiljaista. Tekoälyltä tunnutaan heidän joukossaan toivottavan lähinnä sitä, että se auttaisi sote-kulujen pienentämisessä. Eettisistä, sosiaalisista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista ei tunnu olevan kovinkaan suurta huolta.

Me suomalaiset olemme insinöörikansaa, ja siten tekoälyäkin tarkastellaan helposti vain teknologisesta näkökulmasta. Tekoälyn harppauksissa on kyse kuitenkin siinä määrin mittavasta muutoksesta, että muitakin vaikutuksia olisi syytä puntaroida laajasti.

Merkittävän esimerkiksi Chat GPT:stä tekee se, että se valuu suoraan tavallisen kansalaisen arkeen. Tätäkin kolumnia on osittain tehty tekoälyn avulla.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.