Ihmiset: Kem­pe­le­läi­sen bus­si­kus­kin Veijo Saa­ri­kos­ken po­si­tii­vi­suus toi kutsun Linnan juhliin

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Tärkeät kaa­pe­lit suojaan – Hel­sin­ki–­Tal­lin­na-tun­ne­li­han­ke pi­kim­mi­ten suun­nit­te­luun

Kohta tulee kaksi vuotta kuluneeksi, kun itänaapurimme keksi aloittaa naapuriaan Ukrainaa vastaan sodan tarkoituksena valloittaa koko valtio. Jo aikoja sitten on käynyt selväksi, että diktaattori ei itsekään käsittänyt tekojensa seurauksia.

Saattaessaan itsensä näin henkipaton asemaan ja tuhotessa elinolosuhteensa katosi samalla maansa vaikutusvalta suurvaltana. Ei ole tyrannilla häävit oltavat, kun pitää alituiseen miettiä mihin milloinkin päänsä kallistaa. Tämä sota saadaan pikimmin loppumaan, kun Ukraina saadaan Naton jäseneksi, kyllä siihen keinot löytyy.

Jälleen uusi vaarallinen sotatilanne näki päivänvalon, terroristijärjestö Hamas sen sai aikaan. Gazan alueen raakamaisia tapahtumia saamme murheeksemme päivittäin seurata. Olenpa jättänyt joitakin uutislähetyksiä tietoisesti väliin, koska lasten, vanhusten ja muuten heikko-osaisten hätää on tuskallista todistaa. Sitten, kun tämä saadaan loppumaan, tuloksena täytyy olla kahden valtion aikaansaaminen, palestiinalaisille omansa. Mielestäni suurvalta Kiina pitää Yhdysvaltain ohella saada rauhaa rakentamaan.

Hieman kotoisampaa ajattelua. Kaivanpa esiin jo aikoja sitten esitetyn ajatuksen, Helsinki–Tallinna-tunnelihankkeen, joka on viime aikoina saanut uudelleen jalansijaa.

"Melkeinpä mikä taho tahansa ilkeyksissään voi saada paljon tuhoa aikaan."

Noin vuosi sittenhän alkoi Itämerellä tapahtumaan, kun tunnettu kaasuputki rikottiin niin perinpohjaisesti, että uudelleen toimintakuntoon saattaminen ei tule aiheelliseksi pitkälle katsottaessa tulevaisuudessakaan. Saksan liittokansleri Schröderin ja Putinin suuri unelma on kokenut Titanicin kohtalon.

Viime aikojen kaapelivauriot ja vuosi sitten tapahtunut kaasuputkivaurio Itämerellä ja Suomenlahdella ovat saaneet monet heräämään tilanteen vakavuuteen. Melkeinpä mikä taho tahansa ilkeyksissään voi saada paljon tuhoa aikaan. Itämeren valtiot varmasti näiden tapahtumien jälkeen miettivät, miten kaasuputkien ja erilaisten kaapelien turvallisuus hoidetaan vastaisuudessa.

Esitänkin valtaapitäville, että Helsinki–Tallinna-tunnelihanke on saatettava pikimmiten suunnitteluasteelle. Uskon EU:n ja Natonkin olevan myötämielinen hankkeelle. Pitää muistaa suurvalta Kiinakin tässä yhteydessä. Asian ydin tiivistetysti. Tunnelin yhteyteen suojaukseen kaapeleita ja jopa putkistoja järkevällä tavalla.

Lopuksi pieni kevennys lienee paikallaan vakavien asioiden äärellä. Presidenttikampanja on käynnissä, tasokasta väkeä on tarjolla. Kuka tahansa ehdokkaista voi pestiä hoitaa. Humoristisesti opastan kokoomusta, itse olen Olli Rehnin kannattaja. Pyytäkää ao. sotilaspiiriä korottamaan ehdokkaanne korpraalista vaikka alikersantiksi. Historiastahan tiedetään, että korpraalit valtion johdossa ovat saaneet suurta tuhoa aikaan.

Esko Leskelä

Kuusamo