Käräjäoikeus: Ran­ta­ka­dun tu­li­pa­lo­jen sy­tyt­tä­jäk­si epäilty mies van­git­tiin Oulussa

Energiantuotanto: Ener­gia­jä­tit suun­nit­te­le­vat pump­pu­voi­ma­loi­ta tois­ten­sa naa­pu­riin Ke­mi­jär­vel­lä

Luitko jo tämän: Kah­dek­san kiin­nos­ta­vaa nimeä kertoo, ha­ke­vat­ko he Oulun kau­pun­gin­joh­ta­jak­si

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Suurin osa päi­vä­ko­deis­ta menee kiinni, iso osa lin­ja-au­to­lii­ken­tees­tä jälleen jäihin – katso tästä listaus lak­ko­jen vai­ku­tuk­sis­ta Oulussa

Tällä viikolla jatkuvat poliittiset lakot vaikuttavat useisiin yhteiskunnan toimintoihin.

Ammattiliitot kiristävät toimiaan saadakseen Petteri Orpon hallituksen neuvottelemaan työntekijäjärjestöjen kanssa suunnitelluista työmarkkinauudistuksista. Lakot ovat nyt pääasiassa usean vuorokauden kestoisia.

Vaikutuksia bussiliikenteeseen keskiviikkona ja torstaina

Auto- ja kuljetusalan liitto julkaisi maanantaina tiedotteen lakosta keskiviikolle ja torstaille.

AKT:n lakkoon jäävät linja-autonkuljettajat eivät aja keskiviikkona ja torstaina alkavia työvuoroja. Oulussa lakon piirissä ovat Koiviston Auto Oy ja Oubus Oy, jotka muodostavat merkittävän osan Oulussa ja seudulla liikennöivistä linjoista. Lakolla tulee olemaan vaikutuksia Oulun ohella myös Kempeleeseen ja Iihin suuntautuvalle liikenteelle.

Oulun seudun liikenne OSL on kertonut tiedottavansa vaikutuksista lisää, kun on selvitetty, mitä vuoroja voidaan mahdollisesti ajaa. Päivittyvää tietoa löytyy OSL:n sivuilta täältä.

Liikennöitsijöistä Revon Turistiliikenne ei kuulu lakon piiriin. Yhtiö ajaa normaalisti seuraavat vuorot:

  • 19 Herukka – Kivikkokangas
  • 36 Ylikiiminki – Oulu
  • 38 Haukipudas – Ylikiiminki
  • 40 Oulu – Muhos
  • 41 Oulu – Muhos
  • 52 Oulun Teknologiakylä – Liminka
  • 53 Oulu – Lumijoki
  • 54 Oulu – Tyrnävä – Liminka
  • 56 Kempele – Murto – Tyrnävä
  • 57 Keskusta – Murto

Maanantaina eivät kulje junat

Kaikki maanantaina lähtevät kauko-, lähi- ja yöjunavuorot perutaan veturinkuljettajien lakon vuoksi.

Sunnuntain puolella ennen keskiyötä lähtevät junavuorot ajetaan. Lakko peruuttaa siis maanantaina 12. helmikuuta kello 00–23.59 lähtevät junavuorot.

Junaliikenne pysähtyy täysin koko maassa maanantaiksi.
Junaliikenne pysähtyy täysin koko maassa maanantaiksi.
Kuva: Mauri Ratilainen / Com.Pic.- Kuv

Ostetun kertalipun voi muuttaa halutessaan toiseen ajankohtaan ilman viiden euron muutosmaksua. Jos asiakas ei muuta lippunsa ajankohtaa, VR palauttaa rahat automaattisesti takaisin lakon ajalle ostetuista junalipuista.

Elintarviketeollisuuden lakko sulkee leipomoita

Suomen elintarviketyöläisten liitto on ilmoittanut kahden vuorokauden lakosta tiistaille ja keskiviikolle.

Oulun seudulta lakossa ovat Pulla-Pirtin leipomo sekä Vaasan leipomo Kiimingissä.

Pulla-Pirtin markkinointi- ja viestintäjohtaja Tiina Räinä kertoo, että tuotanto ei lakkaa lakon aikana, mutta voi supistua hieman. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että kaikki tilaukset saadaan toimitettua, myös kauppoihin.

Valtaosa päiväkodeista kiinni tiistain ja keskiviikon

Hoitajaliitot Tehy ja SuPer ovat varhaiskasvatuksen osalta lakossa tiistain ja keskiviikon 13.–14. helmikuuta. Varhaiskasvatukseen vaikuttaa myös JHL:n lakko.

Kohteena ovat Oulussa kaikki kaupungin päiväkodit.

Oulun varhaiskasvatusjohtaja Pirjo Kortet kertoi vielä viime viikolla, että päiväkodit pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan auki. Vanhemmilta tiedusteltiin tuolloin mahdollisuutta pitää lapset kotona lakkopäivinä.

Maanantaina tilannetta oli selvitelty lisää, ja kaupunki tiedotti, että valtaosa päiväkodeista menee kiinni. Auki pysyy 12 päiväkotia, joihin otetaan ensisijaisesti yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittisissä tehtävissä työskentelevien sosiaali- ja terveydenhuollon, palo- ja pelastustoimen sekä poliisin henkilöstön lapsia.

Hoitajaliitot ovat tiistain ja keskiviikon lakossa, mutta päiväkodit pyritään pitämään auki niille lapsille, joita ei voida hoitaa tuolloin kotona.
Hoitajaliitot ovat tiistain ja keskiviikon lakossa, mutta päiväkodit pyritään pitämään auki niille lapsille, joita ei voida hoitaa tuolloin kotona.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Lisäksi avoinna oleviin päiväkoteihin voidaan ottaa lapsia saapumisjärjestyksessä, mikäli tilaa on. Edelleen varhaiskasvatustoimen toive on, että lapset hoidetaan mahdollisuuksien mukaan kotona.

Kaupunki tiedottaa, ettei esimerkiksi sairauden hoitoon kuuluvia toimenpiteitä voida lakon aikana suorittaa päiväkodeissa. Myöskään erikoisruokavalioita ei ole saatavilla lakon aikana ja ruokalistamuutokset ovat mahdollisia koko loppuviikon ajan.

Lakon vuoksi syntyvät poissaolot hyvitetään asiakasmaksuissa.

Auki ovat seuraavat päiväkodit: Välikylän päiväkoti, Hiukkavaaran monitoimitalon päiväkoti Taikapolku, Ylikiimingin päiväkoti, Mäntypellon päiväkoti, Kuukkelin päiväkoti (jatkettu aukiolo), Maikkulan päiväkoti, Heinätorin päiväkoti, Värtön päiväkoti, Puolivälinkankaan päiväkoti,  Ruiskukan päiväkoti, Länsituulen päiväkoti sekä Kuivasrannan päiväkoti.

Kauppojen hyllyillä voi olla puutteita

Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoitti tällä viikolla kolmen vuorokauden lakoista kauppojen logistiikkakeskuksiin. Lakot kestävät keskiviikosta perjantaihin.

Lidlin operatiivinen johtaja Marcin Malewicz kertoo, että yksittäisiä tuotepuutoksia voi hyllyyn tulla. Kauppoihin pyritään kuitenkin jo etukenossa varmistamaan riittävästi myytävää.

Malewiczin mukaan lakon vaikutuksia on kuitenkin vielä aikaista arvioida kokonaisuudessaan.

Arinalta kerrotaan, että varautumissuunnitelma on jo käytössä. Tavaraa pyritään varautuen logistiikkakeskusten lakkoon. Elintarviketeollisuuden alkuviikon lakosta johtuen leivissä ja panimotuotteissa voi olla joitain tuotepuutteita.

Kaupat ovat kuitenkin näillä näkymin normaalisti auki.

Myös Ruskon Citymarketista kerrotaan, että kauppa ja sen toiminnot ovat auki normaalisti.

Sähköliiton lakko voi vaikuttaa energiantuotantoon

Sähköliitto ilmoitti tällä viikolla lakoista ydinvoimalaitoksissa sekä vesivoimalaitoksissa. Lakot ajoittuvat keskiviikosta perjantaihin 14.–16. helmikuuta.

Energiateollisuuden eli työnantajapuolen edustajat ovat olleet huolissaan lakon vaikutuksesta Suomen energiantuotantoon. Sähköliitosta on kuitenkin todettu, että lakot vaikuttavat tuotantoon vain, mikäli lakon aikana ilmenee korjattavia vikoja.

Sähköliiton lakko voi vaikuttaa sähkön riittävyyteen mahdollisten vikojen myötä.
Sähköliiton lakko voi vaikuttaa sähkön riittävyyteen mahdollisten vikojen myötä.
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vaikutuksia esimerkiksi sähköntuotantoon on siis vaikea arvioida etukäteen. Lakon ulkopuolelle rajataan turvallisuuden kannalta tärkeät työtehtävät.

Laajat teollisuuden lakot yrityksissä

Teollisuusliittokin on jo aiemmin tiedottanut kolmepäiväisistä lakoista keskiviikosta perjantaihin 14.–16. helmikuuta.

Lakot koskettavat kymmenien teollisuusyritysten toimipaikkoja. Oulussa lakkoillaan muun muassa ABB:n, Kemiran, Kraton chemicalsin, Konecranesin, Kuusakosken, Lappsetin, Lindströmin, Nestor Cablesin, Nokian ja Ponssen toimipisteillä.

Pohjois-Suomessa muita lakkokohteita ovat muun muassa Kittilän ja Kevitsan kaivokset, Caverionin toimipisteet, Pyhäsalmen kaivos, SSAB:n Oulaisten ja Raahen tehtaat, Terrafame sekä Tekniseri Kempeleessä.

Myös Paperiliitto on ilmoittanut lakkokohteitaan. Oulussa lakossa on kemikaalien valmistaja Nouryon Chemicalsin tehdas Nuottasaaressa.

Uutista päivitetään, jos tilanteeseen tulee muutoksia.

Muokkaus kello 14.27: Päivitetty päiväkoteja koskevaa kohtaa tiedolla siitä, että kerhot eivät ole lakon aikana toiminnassa, ja että poissaolot hyvitetään asiakasmaksuissa.

Kello 17.20 lisätty uutiseen tieto, että varhaiskasvatuksen toimintaan vaikuttaa myös JHL:n lakko.

Juttua päivitetty 12.2. kello 11.26: Lisätty tieto linja-autonkuljettajien lakosta, muokattu otsikkoa ja aikamuotoja. Kello 15.12 lisätty ajantasaiset tiedot päiväkotien tilanteesta ja muokattu otsikkoa.

Kello 18.15 tarkennettu, että bussilakolla on vaikutusta myös Iin ja Kempeleen liikenteeseen. Lakon vaikutuksista seudun liikenteeseen ei tiedota Oulun kaupunki vaan Oulun seudun liikenne OSL.