Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Suo­mes­ta puhtaan ener­gian suur­val­ta

Olin keväällä Säätytalolla neuvottelemassa Orpon hallitusohjelman puhtaan energian kokonaisuudesta. Se oli ympäristötekniikan diplomi-insinöörille ja pitkään ympäristöpolitiikkaa tehneelle unelmatehtävä. Hallituspuolueiden yhteinen tahto rakentaa Suomen parasta näkyy hallitusohjelmassa ja erityisesti Puhtaan energian Suomi -osiossa.

Orpon hallitus haluaa tehdä Suomesta puhtaan energian suurvallan. Tavoitteena on kaksinkertaistaa puhtaan sähkön tuotanto ja saavuttaa 10 prosentin osuus EU:n puhtaan vedyn tuotannosta. Lisäämme siis tuotantoa niin tuuli-, aurinko-, vesi- kuin ydinvoimaan sekä bioenergiaan.

Kilpailu teollisuusinvestoinneista on globaalisti kovaa. Yhdysvallat houkuttelee vihreän siirtymän investointeja lähes 400 miljardin euron paketilla. Saksa tukee Intelin puolijohdetehdasta 10 miljardilla eurolla. Tässä kisassa Suomi ei pärjää euroilla vaan hyvällä investointiympäristöllä.

Puhtaan energian investoinnit Suomeen ovat mahdollisia, kun panostamme yleiseen investointiympäristöön sekä osaamiseen, toimivaan infrastruktuuriin ja yhteistyöhön. Selkeytämme ja digitalisoimme lupaprosesseja vihdoin kohti yhden luukun mallia ja asetamme luvitukseen käsittelyajat. Orpon hallitus tavoittelee sujuvasta luvituksesta Suomelle kilpailuetua.

Pohjois-Pohjanmaalla tuotetaan jo yli 40 prosenttia Suomen kaikesta tuulivoimasähköstä ja alueellemme on suunnitteilla miljardi-investointeja. Hallitus haluaa parantaa tuulivoiman sosiaalista hyväksyttävyyttä korjaamalla maanomistajien asemaa ja johtokäytävien lunastuskorvauksia koskevia epäkohtia. Merituulivoimaa ohjataan sekä aluevesille että talousvyöhykkeelle.

Vesi- ja ydinvoima ovat Suomelle tärkeitä erityisesti sähkön säätövoimana. Vesivoiman osalta edistetään pohjoisen pumppuvoimahankkeiden luvitusta. Ydinvoiman osalta hallitus sitoutuu hyväksymään kriteerit täyttävät periaatelupahakemukset, joissa hakijoiden taustat ovat kansallisen turvallisuuden kannalta kunnossa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.