Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Suo­ma­lai­set kuun­te­le­vat eniten lis­ta­pop­pia – mu­siik­ki­ma­ku riippuu vah­vas­ti iästä, suo­sik­ki­ar­tis­tien lista silti melko sa­man­lai­nen

Suomalaiset kuuntelevat eniten menevää ja helppoa listapoppia. Suhtautuminen listapoppiin kuitenkin riippuu iästä.

Suomalaisten musiikkimakua selviteltiin Teoston ja Musiikkituottajat ry:n teettämässä Musiikinkuuntelu Suomessa 2022 -tutkimuksessa.

Listamusiikki kiinnostaa erityisesti nuoria aikuisia. Alle 30-vuotiaiden vastaukset eroavat kuitenkin paljon heitä vanhempien vastauksista. Yli kolmekymppisistä suuri osa suhtautuu kielteisesti nykypäivän listamusiikkiin, yli 60-vuotiaista valtaosa kokee olevansa siitä etääntynyt.

Kesän 2022 useimmin mainitut suosikkihitit kyselyssä olivat Ramses II:n Villieläin, Olli Halosen Suomen kesä sekä JVG:n Ammattimies.

Ramses II nousi suosioon Leijonien viralliseksi biisiksi valitun Villieläin-kappaleen myötä. Hänellä on lauantaina kaksi keikkaa Oulussa, joista toinen on ilmainen kauppakeskus Valkeassa.
Ramses II nousi suosioon Leijonien viralliseksi biisiksi valitun Villieläin-kappaleen myötä. Hänellä on lauantaina kaksi keikkaa Oulussa, joista toinen on ilmainen kauppakeskus Valkeassa.
Kuva: Warner Music Finland

Johtava tutkija Kari Tervonen Omnicom Media Groupista arvelee, että suomalaisten kannattaakin seurata hittien sanoituksia ja vallitsevia aihepiirejä ymmärtääkseen paremmin, mitä Suomessa milloinkin ajatellaan.

– Suurimpaan suosioon yltävät hitit perustuvat usein oivaltavaan sanoitukselliseen koukkuun. Tämän kesän suurimmat hitit kertovat selkeästi yhteiskunnan tunteellisista syvävirtauksista.

Esimerkkinä Tervonen mainitsee Olli Halosen Suomen kesä, joka ylistää kotimaisuutta vaikeuksien ja epävakaan maailmanpoliittisen tilanteen keskellä.

– Villieläin taas on suora osuma länsimaisen ajankuvan suurimpaan kipupisteeseen eli oman elämän kontrollin puutteeseen ja muiden toiveisiin sopeutumiseen. Tätähän korona-aika alleviivasi.

Biisit tärkeämpiä kuin artistit

Kyselyssä selviteltiin myös, kuinka hyvin suomalaiset tuntevat edellisen tutkimuksen jälkeen eli viimeisen kolmen vuoden aikana markkinoille tulleita artisteja.

Uudet artistit tuntevat pääosin 13–25-vuotiaat. Yli puolet tästä ikäryhmästä tuntevat artistit kuten Yeboyah, Pihlaja ja Pehmoaino. Vanhemmissa ikäryhmissä heidän läpimurtoaan ei ole vielä tapahtunut.

Euroviisukarsinnoista tutuksi tullut Bess on kasvattanut suosiotaan nopeimmin, vanavedessään Viivi ja Olli Halonen.

– Koska suurin osa suomalaisista kuuntelee enemmän biisejä kuin artisteja, ei iso hittikään takaa artistin suurta läpimurtoa spontaanissa tunnettuudessa laajoissa väestöryhmissä. Artistin on arvokasta tulla tutuksi persoonana myös muuta kautta, Tervonen pohtii.

Ikäluokkien eroista huolimatta kaikkien aikojen suosikkiartistit ovat huomattavan samankaltaisia kaikissa ikäryhmissä.

Tutkimuksessa kyseltiin suomalaisten spontaanisti mainitsemia suosikkiartisteja musiikkilajeittain. Suomenkielisessä listapopissa kärkeen pääsivät Antti Tuisku ja Behm, hiphopissa Elastinen ja JVG, rockissa Apulanta ja Popeda, Iskelmässä Juha Tapio ja Kaija Koo.

Englanninkielisessä musiikissa popin suosikeiksi nousivat Ed Sheeran ja Adele, hiphopissa Eminem ja 50 Cent rokissa Queen, Elvis ja AC/DC ja raskaammassa rokissa Metallica ja Rammstein.

– Artistit ovat painuneet nykyaikana pienempään rooliin, ja biisit edellä menevässä maailmassa kaikkein suurimmat persoonat erottuvat yhä selvemmin.

Tervosen mukaan nuorista keski-ikäisiin suosikkiartistit ovat hyvin samankaltaisia. Vasta 1950-luvulla ja sitä aikaisemmin syntyneiden suosikit painuvat vahvasti nuoruuden nostalgian puolelle. Erityisesti rock on kiinni menneissä vuosikymmenissä, poikkeuksena toki Blind Channel joka on suosittu erityisesti nuorten keskuudessa.

Artisteja Oulussa

Tässä jutussa mainittuja artisteja on tulossa lähiaikoina myös Ouluun esiintymään.

Ramses II esiintyy lauantaina 8.10. Valkean Kesäkadulla ilmaisilla koko perheen festivaaleilla. Samana iltana keikka ravintola Ihkussa.

Olli Halonen esiintyy myös Valkean Kesäkadulla lauantaina 8.10.

50 Cent esiintyy Ouluhallilla torstaina 3.11. osana Suomen kiertuettaan.

Kaija Koo esiintyy Ouluhallilla yhdessä muiden artistien kanssa lauantaina 5.11.

Juha Tapio esiintyy Ouluhallilla Suomipop-pikkujouluilla perjantaina 11.11.