Nato-jäsenyys: Turkki tukee Suomen Na­to-jä­se­nyyt­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Sopimus LNG-ter­mi­naa­li­lai­van vuok­raa­mi­ses­ta al­le­kir­joi­tet­tu – Venäjä kat­kai­see kaa­su­ha­nat lauan­tai­na

Valtiovarainministeri Saarikon mukaan yhdellä kaasulastilla voidaan pyörittää suomalaista paperitehdasta toista vuotta.

Helsinki
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) mukaan LNG-terminaalin merkitys on suuri Suomen teollisuuden kaasunsaannin turvaamisen kannalta.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) mukaan LNG-terminaalin merkitys on suuri Suomen teollisuuden kaasunsaannin turvaamisen kannalta.

Suomen kaasun siirtoverkkoyhtiö Gasgrid on allekirjoittanut sopimuksen yhdysvaltalaisyhtiö Excelerate Energyn kanssa LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta kymmeneksi vuodeksi. LNG-terminaalilaiva Exemplar tulee turvaamaan Suomen huoltovarmuutta.

Venäläinen Gazprom on ilmoittanut Suomen Gasumille tänään, että Gasumin hankintasopimuksen mukaisen maakaasun tulo Venäjältä katkeaa lauantaiaamuna kello 7. Gasum on kieltäytynyt noudattamasta Gazpromin vaatimusta uusien tilien perustamisesta ja ruplamaksuista.

Lue myös juttu:
Putkikaasun tulo Venäjältä voi loppua – Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen johtaja: "Kun putkia ei täällä ole, asiat on ratkottu muulla tavalla"

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan kelluva LNG-terminaali mahdollistaa Suomen irtautumisen venäläisestä kaasusta.

Terminaalilaivassa tankkereilla kuljetettu nesteytetty maakaasu höyrystetään kaasuksi ja syötetään maakaasun siirtoverkkoon. Saarikon mukaan yhdellä lastilla voidaan pyörittää suomalaista paperitehdasta toista vuotta.

Ministeriöiden tiedotteen mukaan tankkereiden odotetaan käyvän terminaalilla 2–3 kertaa kuukaudessa.

– Kelluvan LNG-terminaalin merkitys on suuri teollisuutemme kaasunsaannin turvaamisen kannalta, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tiedotteessa.

Laiva käyttöön ensi talveksi

Laiva on tarkoitus saada käyttöön ensi talveksi. Sen sijoituspaikka on Etelä-Suomessa, mutta se voidaan sijoittaa ensin Viron rannikolle, jos laivaa varten rakennettavat satamarakenteet saadaan Virossa valmiiksi aikaisemmin.

Suomi on riippuvainen maakaasun tuonnista. Maakaasun osuus Suomen kaikesta energiankäytöstä on noin viisi prosenttia.

Maakaasua tarvitaan pääasiassa teollisiin prosesseihin, sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä liikenteeseen.