Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Sikin sokin lojuvat säh­kö­pot­ku­lau­dat ja pitkä odotus tyh­jäs­sä ra­vin­to­las­sa to­dis­ta­vat, että moni hyvä palvelu menee pilalle käy­tän­nös­sä

Kevään merkit Oulussa vuonna 2023: ensin vihertää kaduilla ja pientareilla, sitten vasta nurmella ja metsiköissä. Kolmatta kertaa katukuvaan ilmestyneiden vuokrattavien sähköpotkulautojen tunnusvärit ovat tällä kertaa kaikki samalta väriympyrän lohkolta.

Jos käärijänvihreä onkin herättänyt kevään mittaan ihastusta, potkulaudanvihreä tuppaa nostattamaan ärtymystä. Sekaviksi rykelmiksi keskelle kulkuteitä kasautuessaan vihreä saa näkemään vastaväriään punaista.

Se on sääli, sillä vuokralauta on parhaimmillaan mainio kulkupeli. Esimerkiksi silloin, kun on vaarassa myöhästyä jostain tai on jo talsinut jalkansa tohjoksi kaupunkilomalla.

Sähköpotkulautaa on mahdollista käyttää niin, että muut ihmiset eivät vaarannu, sairaanhoitokustannukset eivät kasva eikä metabolisen oireyhtymän riskikään lisäänny. Eli järkevästi. Mutta kun volyymi on suuri, riittää, että verrattain pieni joukko ihmisiä toimii toisin.

Lautojen sinänsä tyytyväisenä satunnaiskäyttäjänäkin on pakko myöntää, että katukuva oli kivempi aikana ennen sähköisten törökkäiden tuloa.

Lauta-angsti tuo mieleen muitakin periaatteessa erinomaisia mutta lopulta suuria ongelmia aiheuttaneita nykypalveluita. Esimerkiksi asunnonvuokrausalusta Airbnb:n.

Takavuosina pienessä pariisilaisessa ullakkoasunnossa majoittuessa ja puolen neliön kylpyhuoneelle nauraessa Airbnb tuntui mahdollisuudelta kokea jotain erilaista. Pian sohvasurffauksen hieman kehittyneemmästä muodosta tuli massiivista majoitusbisnestä, joka sysi paikallisia ulos omista keskustoistaan.

"Harva palvelu on ongelmallinen lähtökohdiltaan.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.