Retkeily: Na­pa­pii­rin ret­kei­ly­alue sai al­kun­sa, kun erä­mai­nen alue löytyi Ne­los­tien tun­tu­mas­ta

Vanhat kuvat: Jou­lu­kuus­sa 2002 Oulussa lois­ti­vat tier­na­täh­det ja Gimmel jakoi nim­ma­rei­ta Stock­man­nil­la

Luitko jo tämän: "Oulun Höyh­tyäl­le en saanut na­vet­taa, täällä kor­ves­sa olen nyt on­nel­li­nen" – Sinikka Kont­ti­nen on yl­peäs­ti ny­ky­ajan rohkea emäntä

Sanna Marin: "Val­mius­la­ki otetaan kä­sit­te­lyyn, jos ter­vey­den­huol­to alkaa yli­kuor­mit­tua"

Hallitus kokoontui Säätytaloon neuvottelemaan koronatilanteesta. Median "ovensuukyselyn" mukaan valmiuslaki ei ole ollut vielä vakavan harkinnan kohteena.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) saapuu Säätytalolle maski kasvoillaan.
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) saapuu Säätytalolle maski kasvoillaan.
Kuva: Arttu Laitala

Valmiuslaki voidaan ottaa koronatorjunnassa käyttöön vasta viimeisenä keinona. Tätä mieltä olivat Helsingin Säätytalolle keskiviikkona iltapäivällä saapuneet ministerit. Hallitus kokoontui neuvottelemaan ajankohtaisesta tautitilanteesta.

– Valmiuslaki ei ole ollut vakavan harkinnan kohteena, valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kiteytti.

– Ensin pitää tehdä kaikki muut toimet. Sairaanhoitopiirit ovat täyttä vauhtia varautumassa vuodenvaihteen tilanteeseen,

Säätytalossa ei päätöksiä

Viimeisenä paikalle tullut pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi median "ovensuukyselyssä", että hallitus käsittelee valmiuslakia siinä tapauksessa, että Suomen terveydenhuolto alkaa ylikuormittua.

– Nyt saamme ajankohtaista tietoa sairaanhoitopaikkojen kapasiteetista ja riittävyydestä sekä skenaarioita siitä, miten tilanne voi kehittyä parhaimmillaan tai pahimmillaan.

– Me olemme ohjeistaneet ja STM on ohjeistanut, että sairaanhoitopiirit pitävät huolen sairaanhoitohenkilöstön riittävyydestä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi koronatilannetta Säätytalon edustalla.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi koronatilannetta Säätytalon edustalla.

Pääministerin mukaan Säätytalon neuvotteluissa ei tehdä päätöksiä.

– Kun uusien rajoitusten asettamisesta on kulunut kaksi viikkoa, voimme arvioida, onko tarvetta tiukemmille toimille. Sitä emme tietenkään toivo.

Uusi tartuntoja 490

Hallitus haluaa myös nähdä, millaisia vaikutuksia on leviämisvaiheessa olevien kuntien ja sairaanhoitopiirien tekemillä rajoituksilla. Niistä on arvioitu saatavan tietoa kuluvan viikon lopulla ja ensi viikon alussa.

Keskiviikkona Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi, että Suomessa on todettu 490 uutta koronatartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on todettu 6 080 tartuntaa. Se on 1 773 tapausta enemmän kuin kahden edellisviikon aikana.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi tiistaina, että Helsingistä siirretään yhteensä viisi koronaviruksen takia tehohoitoa tarvitsevaa potilasta muualle Suomeen, kaksi Turkuun ja kolme Kuopioon.

Mäkijärvi perusteli toimia sellaisen tilanteen välttämisellä, että teho-osastopaikat täyttyisivät koronapotilaista. Hän muistutti, että Husin pitää pystyä hoitamaan tehokkaasti myös muut kriittiset toimintonsa.

Juttua päivitetty Sanna Marinin lausuntojen osalta kello 19.05.