Liikenne: Täys­säh­kö­tak­sit yleis­ty­vät Oulun tol­pil­la

Kolumni: Ei kannata sai­ras­tua, jos asut syr­jä­se­dul­la

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Rak­si­lan pa­ra­dok­si ja Oulun kau­pun­gin pää­tök­set – hyvä kun­nal­lis­po­li­tiik­ka vaatii en­nus­tet­ta­vuut­ta ja us­kot­ta­vuut­ta

Odotettavissa oleva väestökehitys ja julkisen talouden tila pakottavat Oulun yliopiston sopeutumaan kiristyvään kilpailuun sekä opiskelijoista että määrärahoista. Yliopiston tulee tehdä kaikkensa pärjätäkseen tässä kilpailussa.

Tämä on pidemmän tähtäimen asia, jota Raksilan kampuksesta käydyssä keskustelussa ei juurikaan otettu huomioon. Keskustelussa painottuivat muun muassa alueen liikennehuolet, joita kampus tuskin olisi aiheuttanut yhtään lisää, ”Euroopan suurimman sisäkampuksen hajottaminen”, monien henkilöiden romanttiset fantasiat Linnanmaan kampuksesta, alueen gryndereiden toiveet ja niin edelleen.

Yliopiston sijoittuminen kaupungissa on merkittävä tapa vaikuttaa yliopiston kilpailukykyyn ja kaupunkikeskustan elävyyteen. Tämä tiedetään hyvin Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä, joissa kampusten siirtäminen keskustan läheisyydestä kuuden kilometrin päähän nähtäisiin katastrofaalisena asiana.

"Yliopiston sijoittuminen kaupungissa on merkittävä tapa vaikuttaa yliopiston kilpailukykyyn ja kaupunkikeskustan elävyyteen."

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.