Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Poh­joi­sen kau­pun­git, kaup­pa­ka­ma­rit ja maa­kun­ta­lii­tot väy­lä­ver­kos­tos­ta: Suun­ni­tel­mas­sa unoh­det­tu ko­ko­naan poh­joi­sen asuk­kai­den tarpeet

Maakuntien osuus rataverkon investoinneista on ainoastaan seitsemän prosenttia, vaikka pohjoiseen on tehty merkittäviä inevstointeja.
Maakuntien osuus rataverkon investoinneista on ainoastaan seitsemän prosenttia, vaikka pohjoiseen on tehty merkittäviä inevstointeja.
Kuva: Jussi Saarela

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliitot, alueen kauppakamarit sekä Rovaniemen ja Oulun kaupunki ovat pettyneitä väyläverkoston investointisuunnitelmaan.

– Väyläviraston esitys jättää täysin huomioimatta koko pohjoisen Suomen asukkaiden ja elinkeinoelämän tarpeet, kannanotossa todetaan.

Väyläverkon kehittäminen on kannanoton mukaan nyt "siltarumpupolitiikkaa", jolla kehitetään ainoastaan niin sanotun kasvukolmion väyläverkkoa ja heikennetään Suomen kilpailukykyä.

Lue myös: Väyläverkon investointiluonnos jättäisi pohjoisen hankkeet suurelti toteuttamatta – "Näyttää, ettei luonnoksessa edes yritetä saavuttaa EU:n liikennepoliittisia tavoitteita"

Väylävirasto pyysi lausuntoja valtion väyläverkon investointiohjelmaluonnoksesta vuosille 2022–2029. Ohjelma perustuu 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan eli Liikenne 12 -suunnitelmaan.

Kannanotossa muistutetaan, että suomen kaikista luonnonvaroihin perustuvista uusista investoinneista 70 prosenttia keskittyy Pohjois-Suomeen. Nämä investoinnit edellyttäisivät investointeja pääradalle, satamiin ja tieverkostoon, mutta suunnitelmassa investoinnit ovat täysin riittämättömät.

–  Maakuntien osuus rataverkon investoinneista on ainoastaan seitsemän prosenttia ja tieverkon investoinneistakin vain 14,3 prosenttia.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.