Oulun joukkoliikenne: Oulun bussit ovat ajoit­tain tupaten täynnä ja mat­ko­jen mää­räs­sä taotaan en­nä­tys­lu­ke­mia

Mielipidekirjoitus: Su­ku­puo­li­ko­ke­mus on jo­kai­sen oma asia

Luitko jo tämän: Siklan muu­tos­neu­vot­te­luis­sa pää­tet­tiin ir­ti­sa­noa 2–4 työn­te­ki­jää ja lo­maut­taa kym­me­niä

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Pel­ler­von ta­lous­tut­ki­mus: Sodan vai­ku­tuk­set ruuan hintaan ovat vasta al­ka­mas­sa näkyä

Ukrainan sodan vaikutukset ovat vasta alkamassa näkyä ruokamarkkinoilla, kertoo Pellervon taloustutkimuksen tilannekatsaus. Ruuan hinnan nousun ennustetaan kiihtyvän kesän ja syksyn aikana.

Nopeimmin pandemia ja sota ovat vaikuttaneet tuotantopanosten, kuten lannoitteiden ja energian hintoihin. Maatalouden nousseet kustannukset nostavat viiveellä myös ruuan tuottajahintoja ja kuluttajahintoja.

– Voimakas kustannusten nousu vaikeuttaa entisestään erityisesti heikossa taloustilanteessa olevien tilojen toimintaa, sanoo maatalousekonomisti Pekka Kinnunen tiedotteessa.

Tuottajahinnoissa on jo tapahtunut kevään aikana nousua. Esimerkiksi sianlihan tuottajahinta nousi huhtikuussa 17 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Ruuan hinta taas nousi toukokuussa 9 prosenttia vuoden takaisesta, kun yleisesti kuluttajahinnat nousivat 7 prosenttia.

Sota on korostanut Euroopan riippuvuutta Venäjältä tuotavasta energiasta, lannoitteista ja rehuista, toteaa vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala tiedotteessa.