Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Kaleva Live: Katso suorana Oulun Py­rin­nön cheer­lea­de­rien jou­lu­näy­tös

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pel­ler­von ta­lous­tut­ki­mus: Sodan vai­ku­tuk­set ruuan hintaan ovat vasta al­ka­mas­sa näkyä

Ukrainan sodan vaikutukset ovat vasta alkamassa näkyä ruokamarkkinoilla, kertoo Pellervon taloustutkimuksen tilannekatsaus. Ruuan hinnan nousun ennustetaan kiihtyvän kesän ja syksyn aikana.

Nopeimmin pandemia ja sota ovat vaikuttaneet tuotantopanosten, kuten lannoitteiden ja energian hintoihin. Maatalouden nousseet kustannukset nostavat viiveellä myös ruuan tuottajahintoja ja kuluttajahintoja.

– Voimakas kustannusten nousu vaikeuttaa entisestään erityisesti heikossa taloustilanteessa olevien tilojen toimintaa, sanoo maatalousekonomisti Pekka Kinnunen tiedotteessa.

Tuottajahinnoissa on jo tapahtunut kevään aikana nousua. Esimerkiksi sianlihan tuottajahinta nousi huhtikuussa 17 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Ruuan hinta taas nousi toukokuussa 9 prosenttia vuoden takaisesta, kun yleisesti kuluttajahinnat nousivat 7 prosenttia.

Sota on korostanut Euroopan riippuvuutta Venäjältä tuotavasta energiasta, lannoitteista ja rehuista, toteaa vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala tiedotteessa.