Pääkirjoitus: Oulu aikoo ottaa rä­vä­käs­ti velkaa ja luottaa suur­in­ves­toin­tien tuovan hyvää satoa jo muu­ta­man vuoden päästä

Oikeudenkäynnit: Hii­ro­sen hen­ki­ri­kok­ses­ta syy­tet­ty mies vyö­ryt­ti oi­keu­des­sa syytä toisen nis­koil­le

Vastaa kyselyyn: Pi­täi­si­kö Pohteen hoi­ta­jil­le mak­se­tut vir­heel­li­set palkat jättää pe­ri­mät­tä?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Oulussa nyt: Vuokko Nur­mes­nie­mi va­paut­ti naiset kor­se­teis­ta – Onko si­nul­la­kin Jo­ka­poi­ka-pai­ta tai Iloinen takki?

Vuokko ja Antti Nurmesniemen tuotantoa esitellään Oulussa Muotoilukeskus Protossa.

Muotoilukeskus Proton näyttely on koostettu aikaisemmin Designmuseossa olleesta laajemmasta näyttelystä, kertoo Proto ry:n tuottaja Niina Autio.
Muotoilukeskus Proton näyttely on koostettu aikaisemmin Designmuseossa olleesta laajemmasta näyttelystä, kertoo Proto ry:n tuottaja Niina Autio.
Kuva: Teija Soini

Pikisaaressa sijaitsevassa Muotoilukeskus Protossa on esillä värikkäitä, väljiä ja hyvin tutunnäköisiä vaatteita. Tuollaisissa on tullut käyskenneltyä ja samanlaisia kolttuja äitikin käytti.

Miksi siis monen vaatekaapista löytyvät vaatteet on nostettu vallan näyttelyyn?

Siksi, että noiden vaatteiden ja tekstiilien suunnittelija Vuokko Nurmesniemi oli aikanaan mukana muodin murroksessa ja mullisti käsityksen erityisesti naisten pukeutumisesta.

Proton Vuokko & Antti Nurmesniemi -näyttely keskittyy Vuokko Nurmesniemen yrityksen Vuokko Oy:n tuotantoon ja siihen, miten hänen sisustusarkkitehti- ja muotoilijapuolisonsa Antti Nurmesniemi toimi myös Vuokko Oy:ssä tärkeänä suunnittelijana ja taustavaikuttajana.

Vuokko Nurmesniemi perusti yrityksensä vuonna 1964. Sukelletaan me kuitenkin kymmenisen vuotta kauemmaksi.

Oli vuosi 1953, kun keraamikoksi valmistunut ja leikkuuopiston käynyt Vuokko tutustui tulevan miehensä kautta Marimekon perustajaan Armi Ratiaan.

Vuokon luovuus ja idearikkaus tekivät Ratiaan vaikutuksen ja niin Vuokko aloitti työt Marimekossa vaatteiden ja kuosien suunnittelijana.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.