Joukkoliikenne: Pro­fes­so­ri: Työ­eh­to­so­pi­mus­ta ei tar­vit­se so­vel­taa, jos kul­jet­ta­jat ovat yrit­tä­jän ase­mas­sa

Pohteen säästöt: Liminka me­net­tää ter­veys­kes­kuk­sen

Luonto: Kii­min­gis­tä löytyi täysin tun­te­ma­ton sie­ni­la­ji

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Oulussa kolme uutta tar­tun­taa, samoin Kuu­sa­mos­sa, koko maassa 259 – Näin ny­ky­ti­lan­net­ta arvioi THL

Epidemian aikana Suomessa on todettu yli 90 000 tautitapausta.

Koronavirustartuntojen määrä oli huipussaan maaliskuussa. Arkistokuva.
Koronavirustartuntojen määrä oli huipussaan maaliskuussa. Arkistokuva.
Kuva: Pekka Peura

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaina julkaisemien tietojen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on havaittu kuusi uutta koronavirustartuntaa. Tartunnoista kolme todettiin Oulussa ja kolme Kuusamossa.

Kainuun ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien kuntiin ei kirjattu uusia tartuntoja. Lapin sairaanhoitopiirissä uusia tautitapauksia oli yksi. Tartunnasta ei ole kuntatietoa.

Koko maassa uusia tartuntoja todettiin 259. Epidemian aikana Suomessa on todettu yli 90 000 tautitapausta.

THL toteaa torstaina julkaisemassaan tiedotteessa, että epidemiatilanne on heikentynyt joillakin alueilla Suomessa ja paikallisesti hyvinkin nopeasti.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla tilanne on huolestuttava. Torstaina Kokkolaan raportoitiin viisi uutta tartuntaa ja Kannukseen seitsemän. Keski-Pohjanmaan tartuntaketjut ulottuvat jo Pohjois-Pohjanmaan puolelle. Lue lisää aiheesta täältä.

Vaikka tilanne ei nyt etene juurikaan parempaan suuntaan, tautitapausten määrä on ollut noin 70 prosenttia pienempi kuin maaliskuussa, kun tapausmäärät olivat huipussaan.

Viimeisen neljän viikon aikana tapausmäärien lasku on tasaantunut, ja myönteinen kehitys pysähtyi viikolla 18. THL katsoo, että tämän vuoksi on edelleen perusteltua, että alueilla pidetään yllä tehokkaita ja kattavia keinoja tartuntojen estämiseksi samalla kun rokotukset etenevät ripeästi. Näin luodaan nykyistä paremmat edellytykset yhteiskunnan avautumiselle kesän aikana.

Koronarokotukset ovat edenneet varsin hyvin. Koko maassa 70 vuotta täyttäneistä jo 90 prosenttia on saanut yhden rokoteannoksen, ja kaikista yli 16-vuotiaista 46 prosenttia. Kaikkien halukkaiden 16 vuotta täyttäneiden arvioidaan saaneen ensimmäisen rokoteannoksensa viimeistään heinäkuun loppuun mennessä.

Rokote suojaa hyvin koronavirustautia ja sen vakavia muotoja vastaan. Se ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä. Virusta esiintyy väestössä joka puolella maata. THL painottaakin, että on tärkeää, että myös yhden tai kaksi rokoteannosta saaneet vielä huolehtivat turvaväleistä, käyttävät maskia, pesevät käsiä ja noudattavat muita ohjeita ja suosituksia viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.