Oulun tar­tun­ta­mää­rät edel­leen kor­keal­la ta­sol­la, tar­tun­nat useim­mi­ten perheen si­säi­siä – THL: Kai­nuu­seen kir­jat­tiin paljon tar­tun­to­ja

Oulun lisäksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle kirjattiin yksi uusi tartunta Utajärvelle.

-
Kuva: Vesa Joensuu

Oulun kaupungissa on todettu tiistaina kello 16:een mennessä yhteensä 17 uutta koronavirustartuntaa. Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että suurin osa tartunnoista on saatu perheen sisältä.

Oulussa ollaan edelleen epidemian leviämisvaiheessa. Pohjois-Pohjanmaalla ilmaantuvuusluku on 66 tautitapausta sataatuhatta asukasta kohden edellisen kahden viikon ajalta. Oulun ilmaantuvuusluku on puolestaan 111 tautitapausta sataatuhatta asukasta kohden. Molemmat ilmaantuvuusluvut ovat nousussa.

Tällä viikolla kaupungissa ei ole ilmennyt uusia joukkotartuntoja. Karanteeniin on asetettu 37 henkilöä. Se on kolmasosa viime viikon vastaavasta luvusta.

Tiistaina Oulussa asetettiin karanteeniin 21 henkilöä.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on hoidossa viisi koronapotilasta ja Oulun kaupunginsairaalassa seitsemän. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrässä ei ole tapahtunut suurta muutosta.

Virus levinnyt kuntoutuskodissa Kajaanissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kirjasi tiistaina 211 uutta koronavirustartuntaa koko Suomeen.

THL tilastoissa ovat mukana kaikki epidemian aikaiset koronatartunnat. Osa niistä voi kirjautua järjestelmään viiveellä. Oulun kaupunki puolestaan kertoo päiväkohtaiset luvut. Siksi THL:n ja kaupungin luvut poikkeavat toisistaan.

THL:n tilastoissa Oulun tartuntalukuun lisättiin tiistaina 18 uutta koronatapausta. Kaupungissa on todettu keväästä lähtien yhteensä 1 333 tapausta. Oulun lisäksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle kirjattiin yksi uusi tartunta Utajärvelle. Utajärven tartuntamäärä on näin ollen kymmenen.

Pohjois-Pohjanmaalla on todettu keväästä lähtien 1 756 koronatartuntaa.

Kainuun tartuntamäärät kasvoivat THL:n luvuissa tiistaina peräti 16 uudella tapauksella. Tartunnoista 14 kirjattiin Kajaaniin, yksi Sotkamoon ja yksi Puolangalle. Suurta nousua selittävät kajaanilaisessa Samoojan kuntoutuskodissa rajusti levinnyt virus.

Lapin sairaanhoitopiirin alueelle kirjattiin kolme uutta tartuntaa (381). Kaikki tapaukset tilastoitiin Rovaniemelle.

Länsi-Pohjan tartuntamäärät puolestaan pysyivät ennallaan (385).

Koko maassa on todettu keväästä lähtien yhteensä 39 011 koronavirustartuntaa.

Oulun testimäärät yhä alhaisia

Pohjois-Pohjanmaan kunnat saavat ennakoitua suuremmat rokotemäärät käyttöön jo tällä ja ensi viikolla. Taustalla on THL:n suositus vapauttaa tehosterokotuksiin varatut rokoteannokset.

Tällä viikolla rokotukset kohdentuvat Oulussa hoivayksiköiden asukkaisiin ja työntekijöihin. Rokote annetaan yli 600 henkilölle. Kaikki saadut rokoteannokset pyritään rokottamaan.

Hoivayksiköiden jälkeen rokotukset kohdistuvat muihin ympärivuorokautisessa hoidossa oleviin ikäihmisiin ja heitä hoitaviin työntekijöihin. Vielä ei ole tietoa siitä, milloin Oulussa aletaan rokottaa kotona asuvia ikäihmisiä. Rokoteaikataulu riippuu rokotteiden saatavuudesta tammikuun jälkeen.

Myöskään väestölle laajasti tarjottavien joukkorokotusten ajankohdasta ei ole tietoa.

Oulun kaupunki kertoo, että koronatestejä on tehty tällä viikolla edelleen verrattain vähän. Testimäärät ovat kolmanneksen tai puolet pienempiä kuin tavanomaisina viikkoina.

Oulun kaupungin näytteenottopisteet sijaitsevat Limingantullissa ja koronavastaanotoilla. Limingantullin näytteenottopiste on avoinna joka päivä, myös viikonloppuisin ja arkipyhinä.