Oulun tai­de­mu­seon Su­per­na­tu­ral-näyt­te­lyn kes­kel­lä voi pian vaikka tanssia – "Ta­pah­tu­mia oli suun­ni­tel­tu myös näyt­te­lyn alkuun, mutta vasta nyt us­kal­lam­me alkaa niitä jär­jes­tää"

Tähän mennessä Supernatural-näyttelyä on käynyt katsomassa vähän yli 12 000 kävijää, mutta taidemuseon toiveena on päästä yli 20 000 vierailijaan.

Oulu
Andro Wekuan Untitled-teos laittaa pohtimaan, mikä tekee ihmisestä ihmisen. Vasemmalla kuraattori Elina Vieru ja oikealla yleisötyönjohtaja Anna-Riikka Hirvonen.
Andro Wekuan Untitled-teos laittaa pohtimaan, mikä tekee ihmisestä ihmisen. Vasemmalla kuraattori Elina Vieru ja oikealla yleisötyönjohtaja Anna-Riikka Hirvonen.
Kuva: Niina Hentilä

– Kun kaksi kolme vuotta sitten lähdimme ensimmäisen kerran miettimään tätä näyttelyä, emme voineet kuvitellakaan, missä maailmassa nyt elämme, yleisötyön johtaja Anna-Riikka Hirvonen sanoo.

On hyvin kuvaavaa, että toukokuun lopusta saakka esillä ollut Supernatural-näyttely on katsottavissa Oulun taidemuseossa juuri nyt pandemia-aikaan.

Tiedettä ja taidetta yhdistävässä näyttelyssä käsitellään maapallon suuria globaaleja kriisejä, muun muassa ilmastonmuutosta, merien muoviongelmia ja lajien massasukupuuttoa.

Alun perin Saksaan valmistunut kokonaisuus ehti olla Kunsthalle Tübingenissä auki vain pari viikkoa ennen koronasulkua, ja Oulussakin avajaiset viivästyivät koronan vuoksi lähes kahdella kuukaudella.

Tähän mennessä näyttelyä on käynyt katsomassa taidemuseolla vähän yli 12 000 kävijää, mutta toiveena on päästä yli 20 000 vierailijaan.

Tapahtumia ympärille

Näyttelyn ympärille on kehitetty tapahtumia, joiden toivotaan tuovan tarvittavan loppukirin.

– Tapahtumia oli suunniteltu myös näyttelyn alkuun, mutta vasta nyt uskallamme alkaa niitä järjestää, Hirvonen kertoo.

Luvassa on perinteisten kuraattorikierrosten lisäksi muun muassa näyttelyn sisältöihin kytkeytyviä luentoja Oulun yliopiston tutkijoilta, Koodia ja robotiikkaa -perhepäivä 12. syyskuuta ja Oulu Urban Culture ry:n 25. syyskuuta järjestämä klubi-ilta, jossa taidenäyttelyyn tutustumisen lomassa on mahdollisuus päästä artistien keikoille ja tanssimaankin.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme ihan suunnitelmallisesti lisänneet yleisötyötä ja tapahtumallisuutta. Se näkyy kävijämäärissä aivan selkeästi. Korona-ajan fiiliksellä voi sanoa, että ilman tapahtumia osa yleisöstä jää saapumatta, Hirvonen sanoo.

– Tapahtumat ovat tätä päivää museosektorilla. Ihmiset ovat jo tottuneet niihin. Me toivomme, että museo tarjoaa monipuolisesti kohtaamisen paikkoja, taidemuseon kuraattori Elina Vieru komppaa.

Nuoret löytäneet näyttelyn

Taustalla on ajatus kynnyksen madaltamisesta niin, että taidemuseoon olisi helpompaa tulla muinakin kertoina.

Vieru ja Hirvonen ovat olleet mielissään siitä, että erityisesti nuoret ovat löytäneet Supernatural-näyttelyn.

– Eri kanavista on tullut viestiä, että kiitos, kun teitte tällaisen näyttelyn. Näiden on tarkoitus herätellä, Vieru sanoo ja viittoo kädellään kohti teoksia.

– Nämä ovat visuaalisesti kiinnostavia kokonaisuuksia, mutta taiteilijoiden tiedollinen viesti kannattaa myös lukea teksteistä. Valvojien mukaan näyttelyssä onkin viivytty poikkeuksellisen pitkään, Vieru myhäilee.