Virkaanastujaiset: Stubb astui vir­kaan­sa, Oulussa oltiin myr­ty­nei­tä ja toi­veik­kai­ta

Retkeily: Tun­net­ko nämä 6 paikkaa Oulun edus­tal­la?

Maakuntaliitto: Seppo Määttä hakee Poh­jois-Poh­jan­maan liiton hal­lin­to­joh­ta­jak­si

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Oulun Lu­mo-va­lo­fes­ti­vaa­li mukaan suureen eu­roop­pa­lai­seen kult­tuu­ri­hank­kee­seen

Vuoden 2023 Lumo-festivaalilla nähdään osa James Joycen Odysseus-teoksen tarinasta.

Tunnelmia vuoden 2021 Lumo-festivaalista.
Tunnelmia vuoden 2021 Lumo-festivaalista.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulun kaupungin Lumo-festivaali on mukana Creative Europe -ohjelman rahoittamassa euroopanlaajuisessa kulttuurihankkeessa ULYSSES: A European Odyssey. Hankkeen innoittajana toimii James Joycen Odysseus eli Ulysses -teos. Projektiin osallistuu yhteensä 18 eurooppalaista kaupunkia.

Joycen teoksessa on 18 kappaletta, ja kukin kaupunki esittää yhden osion romaanista. Lumo-festivaali on tarinan 15. kappale. Oulussa vuonna 2023 nähtävän esityksen teemana on mielen hyvinvointi.

Hankkeeseen kuuluu kaupunkitapahtumien lisäksi 30 taiteilijaresidenssivaihtoa ja 18 paikallisilta kirjailijoilta tilattua tekstiä. Teksteistä muotoillaan uusi Europe-Ulysses –teos vuonna 2024.

Taiteilijavaihdoista kaksi on varattu oululaisille taiteilijoille. Haku residenssivaihtoon haluavista taiteilijoista ja kirjailijan valinnasta järjestetään myöhemmin.

EU on rahoittanut hanketta Creative Europe -ohjelmasta yli 1,7 miljoonalla eurolla. Oululle myönnetty osuus on noin 90 000 euroa.

Oulun kaupungin tapahtuma- ja markkinointipäällikkö Jarkko Halunen uskoo, että rahoituksesta on hyötyä myös tulevaisuuden kannalta.

– Kulttuuripääkaupunkivuoden lähestyessä voisimme mahdollisesti hakea vastaavaa rahoitusta itse, Halunen pohtii.