Nallikari: Golf-kent­tä pul­lah­ti pois Hie­ta­saa­ren suun­ni­tel­mas­ta, ho­tel­li­han­ke etenee

Nuoret: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta saa ou­lu­lais­nuo­ril­ta myös kri­tiik­kiä

Politiikka: Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin Ou­lus­sa: On mo­lem­pien maiden etu, jos Suomi ja Ruotsi ra­ti­fioi­daan Natoon yhtä aikaa

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Oulun Lu­mo-va­lo­fes­ti­vaa­li mukaan suureen eu­roop­pa­lai­seen kult­tuu­ri­hank­kee­seen

Vuoden 2023 Lumo-festivaalilla nähdään osa James Joycen Odysseus-teoksen tarinasta.

Tunnelmia vuoden 2021 Lumo-festivaalista.
Tunnelmia vuoden 2021 Lumo-festivaalista.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulun kaupungin Lumo-festivaali on mukana Creative Europe -ohjelman rahoittamassa euroopanlaajuisessa kulttuurihankkeessa ULYSSES: A European Odyssey. Hankkeen innoittajana toimii James Joycen Odysseus eli Ulysses -teos. Projektiin osallistuu yhteensä 18 eurooppalaista kaupunkia.

Joycen teoksessa on 18 kappaletta, ja kukin kaupunki esittää yhden osion romaanista. Lumo-festivaali on tarinan 15. kappale. Oulussa vuonna 2023 nähtävän esityksen teemana on mielen hyvinvointi.

Hankkeeseen kuuluu kaupunkitapahtumien lisäksi 30 taiteilijaresidenssivaihtoa ja 18 paikallisilta kirjailijoilta tilattua tekstiä. Teksteistä muotoillaan uusi Europe-Ulysses –teos vuonna 2024.

Taiteilijavaihdoista kaksi on varattu oululaisille taiteilijoille. Haku residenssivaihtoon haluavista taiteilijoista ja kirjailijan valinnasta järjestetään myöhemmin.

EU on rahoittanut hanketta Creative Europe -ohjelmasta yli 1,7 miljoonalla eurolla. Oululle myönnetty osuus on noin 90 000 euroa.

Oulun kaupungin tapahtuma- ja markkinointipäällikkö Jarkko Halunen uskoo, että rahoituksesta on hyötyä myös tulevaisuuden kannalta.

– Kulttuuripääkaupunkivuoden lähestyessä voisimme mahdollisesti hakea vastaavaa rahoitusta itse, Halunen pohtii.