Ou­lu­lais­ar­tis­ti Inga Söder tekee paluuta esiin­ty­mis­la­voil­le muut­tu­nee­na naisena – sun­nun­tai­na luvassa si­ni­val­koi­sia säveliä Mu­siik­ki­kes­kuk­ses­sa

Oulu
Pandemia ja äitiysloma ovat pitäneet Inga Söderin pois keikkalavoilta. Nyt hän on jälleen palailemassa työelämään.
Pandemia ja äitiysloma ovat pitäneet Inga Söderin pois keikkalavoilta. Nyt hän on jälleen palailemassa työelämään.
Kuva: Pekka Kallasaari

Oulun Musiikkikeskuksen Madetojan salissa virittäydytään tulevana sunnuntaina 5. joulukuuta itsenäisyyspäivän tunnelmaan Lapin sotilassoittokunnan johdattelemana. Aattoillan konsertti – Sinivalkoisin sävelin -konsertin solistina toimii oululainen Inga Söder.

– Tuntuu mukavalta palata pitkän tauon jälkeen takaisin esiintymislavoille, oululaisartisti intoilee.

Söderin on pitänyt pois estradeilta paitsi pandemia, myös äitiysloma.

– Olen oikeastaan ollut koko korona-ajan omassa äitiyskuplassani, joten siinä mielessä en ole kärsinyt korona-ajasta samalla tavalla kuin moni kollegani. Olen päässyt aika helpolla, Söder sanoo.

Uskollinen sisäiselle äänelle

Nyt vuoden ja kolmen kuukauden ikäisen lapsen äiti on valmis palaamaan työelämään.

– Kalenteri on alkanut hiljalleen täyttymään keikoista, ja vuodenvaihteen jälkeen aloitan jälleen työt Oulun konservatoriolla laulunopettajana.

Paluun työelämään Söder kertoo tekevänsä monin tavoin muuttuneena naisena.

– Äitiys on muuttanut kaiken. Irrottauduttuani suorituskeskeisestä työelämästä olen halunnut keskittyä entistä enemmän henkiseen hyvinvointiin ja kaikkeen siihen liittyvään. Olen jopa alkanut miettiä, miten voisin työssäni näitä henkisen hyvinvoinnin asioita yhdistää musiikkiin. Nämä kaksi asiaahan ovat hyvin lähellä toisiaan.

Söder haaveilee julkaisevansa ensi vuoden puolella myös uutta omaa musiikkia.

– Minulla on paljon kaikenlaisia ideoita kirjattuna ylös, mutta en ole ehtinyt tämän vauva-arjen keskellä tehdä niille mitään. Alan näihinkin palailla pikkuhiljaa.

Söder paljastaa uuden musiikkinsa olevan suomenkielistä.

– En tiedä mistä se johtuu, mutta suomenkielinen musiikki on alkanut tuntua hyvältä ja oikealta. Olen aina ollut uskollisempi sisäiselle äänelleni kuin sille, mitä muut minulta odottavat. Edellinen rauhallinen jazzhenkinen levynikin saattoi yllättää, sillä minua pidetään edelleen isojen Celine Dion -henkisten kappaleiden laulajana.

Suomenkielisiä helmiä

Suomenkielisiä viihdemusiikin helmiä kuullaan Inga Söderiltä myös Madetojan salissa sunnuntaina. Setissä on muun muassa balladi elokuvasta Klaani, Sata salamaa ja käännösiskelmä Suklaasydän.

Söder astuu lavalle konsertin toisella puoliajalla. Ensimmäinen puoliaika koostuu kotimaisesta orkesterimusiikista. Lapin sotilassoittokunnan kapellimestarina toimii Ville Paakkunainen.

Illan avaa Väinö Haapalaisen Lemminkäinen-alkusoitto, jota seuraa Jean Sibeliuksen Alla Marcia. Konsertissa päästään nauttimaan myös uudemmasta puhallinmusiikista Jukka-Pekka Lehdon ja oululaisen Juha Piston sävellysten muodossa. Perinteisesti itsenäisyyspäivän konsertissa soi myös Finlandia.

– Finlandia on minulle se itsenäisyysbiisi, jota yksinkertaisesti rakastan, Söder sanoo.

Hän kertoo äitiyden muuttaneen myös itsenäisyyspäivän merkitystä.

– Äitinä olen alkanut ajatella, miltä äideistä on tuntunut lähettää poikiaan rintamalle tai lapsiaan evakkoon ilman että pääsee itse mukaan. Myös kiitollisuus veteraaneja kohtaan on vahvistunut.

Arvokas tilaisuus

Söder ei ole sunnuntaina ensimmäistä kertaa estradilla Lapin sotilassoittokunnan kanssa. Yhteistyö orkesterin kanssa on alkanut jo viitisentoista vuotta sitten.

– Synnyinkaupunkini Rovaniemi yhdistää minua ja Lapin sotilassoittokuntaa, Söder sanoo.

Hän kertoo sotilassoittokunnan solistina toimimisen tuntuvan aina arvokkaalta tehtävältä.

– Konserttiin valmistautuminen on alkanut jo kesällä ohjemiston valinnalla. Sen jälkeen orkesteri ja minä olemme harjoitelleet tahoillamme. Olen miettinyt tarkkaan aivan kaiken lavalla tapahtuvan aina sisääntulosta esiintymisasuihin, Söder kertoo.

Varsinaista itsenäisyyspäivää Söder kertoo viettävänsä perinteisesti perheen yhdessäolon ja hyvän ruuan merkeissä.

– Tietysti myös kaksi kynttilää on ikkunalla!