Punkkilive: Oulusta ropisee reip­paas­ti punk­ki­ha­vain­to­ja vä­ki­lu­kuun nähden

Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Mielipiteet: Tuu­li­voi­ma tappaa lin­tu­ja, mutta voi­ma­loi­den maa­la­mi­nen vä­hen­täi­si lin­tu­kuo­le­mien määrää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Nor­jas­sa enää alle viisi pro­sent­tia syys­kuus­sa re­kis­te­röi­dyis­tä uusista au­tois­ta oli ben­sii­ni- tai die­sel­käyt­töi­siä

Suomi pitää häntäpäätä autojen sähköistymisessä Pohjoismaissa.

Suomi on ajoneuvojen sähköistymisessä jäljessä muita Pohjoismaita. Meillä elokuussa vain reilut kymmenen prosenttia rekisteröidyistä uusista henkilöautoista oli täyssähköautoja ja vajaat 18 prosenttia ladattavia hybridejä.
Suomi on ajoneuvojen sähköistymisessä jäljessä muita Pohjoismaita. Meillä elokuussa vain reilut kymmenen prosenttia rekisteröidyistä uusista henkilöautoista oli täyssähköautoja ja vajaat 18 prosenttia ladattavia hybridejä.
Kuva: Vesa Joensuu

Norjassa alle viisi prosenttia viime kuussa rekisteröidyistä uusista autoista oli bensiini- tai dieselkäyttöisiä.

Yhteensä lähes 18 000 autosta 77,5 prosenttia oli täyssähköautoja ja reilut 17 prosenttia hybridejä, norjalainen tieliikenteen etujärjestö OFV kertoo.

Ruotsissa kolmasosa syyskuussa rekisteröidyistä uusista autoista oli sähköautoja ja 21 prosenttia hybridejä. Tanskassa vastaavat luvut olivat reilut 22 prosenttia ja 23 prosenttia.

Suomessa ei vielä löydy tietoja syyskuulta, mutta elokuussa vain reilut kymmenen prosenttia rekisteröidyistä uusista henkilöautoista oli täyssähköautoja ja vajaat 18 prosenttia ladattavia hybridejä Tilastokeskus ilmoittaa.

Suomessa rekisteröitiin elokuussa yhteensä vähän päälle 2 200 sähkö- ja hybridiautoa, mikä on yli 50 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Silti Suomen sähköautoistuminen laahaa reippaasti muita Pohjoismaita jäljessä.

Norjassa tavoitteena, että kaikki uudet autot ovat nollapäästöisiä vuoteen 2025 mennessä

Norja johtaa siirtymistä vihreämpään autoliikenteeseen, ei pelkästään Pohjoismaissa, vaan myös maailmalla. Yli puolet viime vuonna Norjassa ensirekisteröidyistä autoista oli sähköautoja.

OFV:n mukaan sähköajoneuvojen osuus uusien autojen myynnistä oli 54 prosenttia, mikä toi yli kymmenen prosenttiyksikön kasvun edellisvuoteen verrattuna.

Länsi-Euroopan suurin öljyntuottaja on panostanut voimakkaasti sähköautoilun edistämiseen tukien avulla. Maan tavoitteena on, että kaikki myydyt uudet autot olisivat nollapäästöisiä vuoteen 2025 mennessä.

Norjalaisen sähköautojärjestön pääsihteeri Christina Bun mukaan Norjassa ollaan oikealla tiellä kohti tätä päämäärää. Sähköautot yleistyivät hänen mukaansa ensin rikkailla suurkaupunkialueilla, mutta nyt niitä myydään myös runsaasti harvemmin asutuille alueille.

– Tämä vahvistaa suuntauksen, jonka mukaan myös maaseutu on avosylin ottanut vastaan sähköllä kulkevia autoja nyt, kun markkinoilla on suuria hyviä autoja, joilla on pitkä toimintasäde, Bu sanoo.

Norjassa lähes joka kolmas uusi auto oli Tesla. Amerikkalaisvalmistajan  osuus Norjan automarkkinoista oli tammi-syyskuussa 11 prosenttia. Toyota yltää kakkossijalle 10 prosentin markkinaosuudella ja sitä seuraa Volkswagen ja Volvo.

Oikaisu 4.10. kello 20.36: Jutun lopussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Tesla hallitsee norjalaisia sähköautomarkkinoita 11 prosentin osuudella. Luku kuvasi kuitenkin Teslan osuutta koko automarkkinoista tammi-syyskuussa Norjassa.