Keikat: Lava ei kes­tä­nyt Dream Thea­te­ria Oulussa – keikka pe­rut­tiin viime het­kel­lä tur­val­li­suus­syis­tä

Mäkihyppyperheen tarina: Ou­lu­lai­set Heikki ja Annukka Hau­ta­mä­ki panivat kaiken peliin, jotta heidän lap­sen­sa saivat ta­voi­tel­la mä­ki­hyp­py­unel­miaan

Luitko jo tämän: Kai­vin­ko­ne­kus­ki Juho Pakasen työ­vi­deot roh­mua­vat mil­joo­nia näyt­tö­ker­to­ja somessa

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Nal­li­ka­rin Frozen People -fes­ti­vaa­lil­la tuo­te­taan sähköä oma­va­rai­ses­ti – tai­de­teok­set va­lais­taan yleisön pa­ka­ra­li­hak­sil­la

Uusi elektronisen musiikin ja urbaanin kulttuurin talvifestivaali Frozen People haluaa raivata tietä ympäristöystävällisemmille festivaaleille.

Keksijä ja energia-asiantuntija Janne Käpylehto tuo Nallikarin jäälle sijoittuvaan tapahtumaan hybridivoimalan, joka tuottaa tapahtumaan sähköä kolmella tavalla: auringon, tuulen sekä polkusähkögeneraattorin avulla.

Ratkaisulla vastataan järjestäjien esittämään toiveeseen siitä, että taideteosten sähköistäminen, valaistus ja ihmisten lämpimänä pitäminen onnistuisivat ilman fossiilisia polttoaineita.

Lue lisää: Jäinen kansa bailaa meren jäällä hel­mi­kuus­sa – Frozen People -fes­ti­vaa­li juh­lis­taa ark­tis­ta tyyliä ja kult­tuu­ria elekt­ro­ni­sen mu­sii­kin keinoin bru­taa­leis­sa olo­suh­teis­sa

Tanssimisen lisäksi tapahtumassa voi pysytellä lämpimänä pyörän selässä. Yleisö polkee pyörillä sähköä led-valoihin, joilla valaistaan taideinstallaatioita.

– Energiasta pitää tehdä hauskaa ja kiinnostavaa. Tempausten ja keksintöjen avulla havainnollistus onnistuu, Käpylehto sanoo.

– Kun energia kiinnostaa, ihmiset osaavat tehdä fiksuja valintoja. Frozen Peoplen energiajärjestelmässä on mahdollista tarkastella reaaliaikaisesti kulutusta ja kolmen eri energiamuodon tuotantoa.

Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hankkeen tavoitteena on, että Oulun kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 yleisötapahtumat ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä, kerrotaan festivaalin tiedotteessa.

Frozen People -festivaalia vietetään lauantaina 12. maaliskuuta Nallikarin jäällä.

Oulu Urban Culturen Heikki Myllylahti esitteli Kalevalle marraskuussa festivaalisuunnitelmia Nallikarissa.
Oulu Urban Culturen Heikki Myllylahti esitteli Kalevalle marraskuussa festivaalisuunnitelmia Nallikarissa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

2.3. kello 16.51: Täsmennetty uutisen otsikon ja tekstin tietoa sähkön käytöstä – kaikkea tapahtuman tarvitsemaa sähköä ei tuoteta hybridivoimalalla, vaan taideteosten tarvitsema sähkö.