Ihmiset: Kem­pe­le­läi­sen bus­si­kus­kin Veijo Saa­ri­kos­ken po­si­tii­vi­suus toi kutsun Linnan juhliin

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Moit­tei­ta saanut Pohde panee iäk­käi­den kau­si­ro­ko­tuk­siin vauhtia Ou­lus­sa, Kem­pe­lees­sä ja Yli­vies­kas­sa – katso tiedot tästä

Korona- ja influenssarokottamista lisätään etenkin ikähaitarin yläpäähän: Oulussa 75 vuotta täyttäneille ja Kempeleessä 70 vuotta täyttäneille.

Kausirokotusten eli korona- ja influenssarokotusten hitaasta aloituksesta ja ajanvarauksen hankaluudesta moitteita saanut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue pyrkii vauhdittamaan rokotusten antoa ruuhkaisimmilla paikkakunnilla.

Rokottamista lisätään etenkin ikähaitarin yläpäähän eli Oulussa 75 vuotta täyttäneille ja Kempeleessä 70 vuotta täyttäneille. Korkea ikä ja perussairaudet ovat merkittävä vakavalla tautimuodolle altistava tekijä.

Kaleva kertoi koronatilanteesta, Pohteen saamasta kritiikistä ja rokotustahdin parannusaikeista tiistaina.

Pohde tiedottaa, että Oulussa on lisätty rokotusaikoja 75 vuotta täyttäneille. Rokotuspäivät tälle ikäryhmälle ovat kuluvan viikon lauantai 18.11. sekä sitä seuraavan viikon lauantai eli 25.11.

Aika rokotukseen varataan oululaisille tarkoitetun sähköisen ajanvarauksen kautta netistä  tästä osoitteesta. Varaus onnistuu vaihtoehtoisesti myös puhelimitse numerosta 08 669 0200. Numero palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–14.

Pohteen mukaan puhelinnumero on vain rokotusaikojen varaamista varten.

– Puhelinlinja saattaa ruuhkautua, joten se voidaan sulkea väliaikaisesti ruuhkan purkamiseksi. Kaikille soittopyynnön jättäneille soitetaan takaisin. Myös muut oululaiset riskiryhmiin kuuluvat voivat edelleen varata rokotusaikoja, hyvinvointialue kertoo.

Tehostusta myös Kempeleeseen ja Ylivieskaan

Pohteen mukaan Oulun ohella myös Kempeleessä ja Ylivieskassa vauhditetaan rokotusten jakamista.

Kempeleessä on lisätty rokotusaikoja marras- ja joulukuulle. Joulukuulle on Pohteen mukaan tulossa myös ilta-aikaan järjestettäviä rokotuksia. Ne vaativat ajanvarauksen.

Lisäksi Kempeleessä on lisätty rokotusaikoja 70 vuotta täyttäneille. Kempeleen rokotuspäivät tälle ikäryhmälle ovat torstai 7.12. ja perjantai 8.12.
Näille rokotuspäiville aika varataan ensisijaisesti puhelimella terveyskeskuksen kiireettömän ajanvarauksen numerosta 08 669 2700. Numero palvelee maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15.

Muille rokotuspäiville aika varataan puhelimella edellä mainitusta numerosta tai kempeleläisille tarkoitetun sähköisen ajanvarauksen kautta verkosta tästä osoitteesta. Pohteen mukaan rokotukseen on mahdollista tulla myös ilman ajanvarausta.

Seuraavat rokotuspäivät Kempeleessä ovat perjantai 17.11., tiistai 21.11., perjantai 24.11. ja tiistai 28.11.

Ylivieskassa rokotukset ruuhkautuivat ensimmäisenä rokotuspäivänä 11. marraskuuta, mutta kaikki halukkaat saivat Ylivieskassa rokotteet silloin.

Pohde kertoo lisäävänsä tuleville rokotuspäiville rokotusten antajien määrää. Rokotukset annetaan ilman ajanvarausta sukunimen mukaan. Seuraavat rokotuspäivät Ylivieskassa ovat lauantai 18. marraskuuta, perjantai 24. marraskuuta ja perjantai 1. joulukuuta.

Maksuttomat rokotteet

Koronan syystalven tehosterokotusta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Influenssarokotteen saavat kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta:

  • raskaana olevat
  • kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • alle 7-vuotiaat lapset
  • sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • varuspalveluksen aloittavat
  • henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa
  • tietyissä tehtävissä työskentelevä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
  • vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • Lisäksi maksuttoman influenssarokotteen saavat turkistarhoilla työskentelevät, siipikarjan parissa työskentelevät, virkaeläinlääkärit, laboratoriotyöntekijät, jotka ottavat tai käsittelevät lintuinfluenssanäytteitä ja muut henkilöt, joilla on suuri riski saada lintuinfluenssatartunta.
  • Jos oikeutta maksuttomaan influenssarokotukseen ei ole, rokotetta varten voi pyytää reseptin omasta sote-keskuksesta.
Lähde: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue