Pääkirjoitus: Oulukin tar­vit­see mo­ni­toi­mia­ree­nan, mutta liial­li­nen vil­kui­lu Tam­pe­reen suun­taan voi johtaa yli­mi­toi­tet­tuun rat­kai­suun

Jääkiekko: Tors­tai­na Veini Veh­vi­läi­nen haluaa sy­ven­tää Kärp­pien ah­din­koa tor­ju­mal­la kaikki lau­kauk­set

Mielipiteet: Älä riko leik­ki­puis­to­ja, ra­hoil­la saisi keinuja ja tram­po­lii­ne­ja, toivoo 5. luok­ka­lai­set

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Mikä sopisi nimeksi uudelle kir­jas­toau­tol­le? – edel­li­seen ni­mi­kil­pai­luun saapui peräti 1500 ni­mi­eh­do­tus­ta

Oulu
Oulun kaupunginkirjaston uusi monitoimiauto otetaan käyttöön tammikuun alkupuolella. Autolle etsitään parhaillaan nimeä kilpailun avulla.
Oulun kaupunginkirjaston uusi monitoimiauto otetaan käyttöön tammikuun alkupuolella. Autolle etsitään parhaillaan nimeä kilpailun avulla.
Kuva: Sanna Krook

Oulun uudelle kirjastoautolle etsitään parhaillaan nimeä. Nimikisa on alkanut viime viikolla ja se kestää 12. tammikuuta saakka.

Nimiehdotuksia voi jättää kaupunginkirjaston nettisivuilla olevan linkin kautta tai paperilomakkeelle kirjastoautoissa. Viisi parasta ehdotusta palkitaan.

Kirjastolla on oikeus soveltaa ja muokata nimiehdotuksia. Voittajanimi julkistetaan pääkirjaston 40-vuotisjuhlassa 22. tammikuuta.

Uusi kirjastoauto, tai paremmin sanoen monitoimiauto, on tarkoitus ottaa käyttöön heti tammikuun alkupuolella. Auto palvelee yli 20 Oulun koulua sekä kuntalaisia noin 60 katupysäkillä.

Edellisen kerran Oulussa on otettu uusi kirjastoauto käyttöön vuonna 2012. Silloin nimikilpailuun saapui jopa 1500 ehdotusta. Autosta tuli lopulta Onneli. Se tulee olemaan edelleen ajossa uuden auton kaverina.

– Tällainen määrä ehdotuksia kertoo siitä, että asia ja palvelut ovat ihmisille tärkeitä. Halutaan, että ne jatkuvat alueella, alueellinen kirjastopäällikkö Minna Männikkö Oulun kaupungilta toteaa.

Monitoimiauton käyttötarkoitus on totuttua kirjastoautoa paljon laajempi. Toiminnot on suunniteltu niin, että auto muuntuu nopeasti ja helposti vastaamaan erilaisia tarpeita. Yhteistyötä suunnitellaan Männikön mukaan eri toimijoiden kanssa.

– Auto voi viedä ihmisten lähelle muitakin kuin pelkästään kirjastopalveluja, esimerkiksi hyvinvointipalveluja, terveyspalveluja ja liikuntapalveluja. Auto voi osallistua tapahtumiin, tai siellä voi järjestää vaikka työpajoja. Käyttömahdollisuudet voivat olla hyvin laajat. Haluamme siitä kaikenikäisten kuntalaisten auton, Männikkö huomauttaa.

Auton sisällä on muunneltavat kalusteet. Sisustus henkii merta ja rantaa pyöreine ikkunoineen, puupintoineen ja väreineen.

– Ilmeeseen on haettu merellistä Oulua. Ulkopuolella on aaltoja, toisessa kyljessä kesäisempi aurinko ja toisessa lumihiutale, Männikkö kertoo.

Kirjastoauton käyttöikä on noin 15 vuotta. Uusi auto tulee korvaamaan Teuvon, joka on ollut käytössä 16 vuotta.

Kirjastoautotoiminta alkoi Oulussa vuonna 1975.

"Tällainen määrä ehdotuksia kertoo siitä, että asia ja palvelut ovat ihmisille tärkeitä."
Minna Männikkö
alueellinen kirjastopäällikkö