Joukkoliikenne: Pro­fes­so­ri: Työ­eh­to­so­pi­mus­ta ei tar­vit­se so­vel­taa, jos kul­jet­ta­jat ovat yrit­tä­jän ase­mas­sa

Pohteen säästöt: Liminka me­net­tää ter­veys­kes­kuk­sen

Luonto: Kii­min­gis­tä löytyi täysin tun­te­ma­ton sie­ni­la­ji

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Ly­hyek­si jäänyt ukon­il­ma kat­kai­si sähköt Oulun Ener­gian voi­ma­lai­tok­sel­ta – Stora Enson tehdas py­säh­tyi, Oysin po­ti­las­tie­to­jär­jes­tel­mät kaa­tui­vat

Tehtaan toiminta ajettiin illalla ylös. OYSinkin toiminta palautui sunnuntaiaamuna jälleen normaaliksi.

Lukijan kuva Rajakylän Veitikan bussipysäkiltä ukkospilvestä etelän suuntaan.
Lukijan kuva Rajakylän Veitikan bussipysäkiltä ukkospilvestä etelän suuntaan.
Kuva: Kimmo Hoikkala

Ukonilma saapui lauantaina Ouluun ja viskeli salamoita maahan eri puolella kaupunkia. Lyhyestä kestosta huolimatta ukkonen aiheutti laajoja häiriöitä ympäri Oulua. Muun muassa Stora Enson tehtaan tuotanto keskeytyi kokonaan.

Oulun Energialta kerrotaan, että ukonilma katkaisi sen Laanilan biovoimalaitokselta sähköt, mikä romahdutti voimalaitoksen toiminnan. Kaukolämpöjakelu oli kokonaan poikki. Viat saatiin korjattua kello viiden aikoihin, ja lämmönjakelu palautui takaisin. Biovoimalaitos palautetaan takaisin ajotilaan illan aikana.

– Kaukolämpöverkon korjaus ei ole yhtä yksioikoista kuin sähköverkon, sillä kun niin sanottu kylmätasku muodostuu, kestää jonkin aikaa saada lämpö takaisin verkkoon, verkostopäällikkö Aleksi Kangas kertoi Kalevalle kolmen aikoihin.

Lämmönjakelun katkoksen vuoksi kotien suihkuista tuli hetkellisesti vain kylmää vettä. Oulun Energian mukaan jakelussa voi esiintyä häiriöitä illan ja sunnuntain vastaisen yön aikana.

Stora Enson tehtaan tuotanto keskeytyi

Stora Enson Oulun tehtaan tuotanto keskeytyi salamaniskun seurauksena. Salama iski tehtaalle kello kahden jälkeen.

– Salama pysäytti koko tehtaan ja sen mukana hajun keräysjärjestelmän ja melunvaimennuksen. Keräys saatiin korjattua noin tunnin kuluessa kello kolmeen mennessä, Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen kertoi.

Tehtaan tuotanto saatiin ajettua illan aikana takaisin ylös ja sunnuntaiaamuna tehdas oli normaalisti toiminnassa.

Rajakylän ostoskeskuksen länsipäästä otettu kuva ukkospilvestä Taskilan suuntaan.
Rajakylän ostoskeskuksen länsipäästä otettu kuva ukkospilvestä Taskilan suuntaan.
Kuva: Kimmo Hoikkala

Oysin potilastietojärjestelmät ja kuvantamislaitteet kaatuivat

Ukkonen aiheutti Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) vakavan tilanteen, kun potilastietojärjestelmät ja kuvantamislaitteet kaatuivat kello kahden jälkeen.

Tietojärjestelmät olivat alhaalla koko yön mutta ne saatiin takaisin käyttöön puoli kymmenen aikaan sunnuntaiaamuna.

OYSista kerrotaan, että yö meni rauhallisesti poikkeuksellisista järjestelyistä huolimatta.

Osa kuvantamislaitteista oli myöhään lauantai-iltana edelleen alhaalla. Apulaisylilääkäri Iita Daavittilan mukaan päivystys oli illalla varsin ruuhkainen.

– Käytännössä tilanne tarkoittaa sitä, että olemme siirtyneet paperisen varajärjestelmän käyttöön. Kaikki potilaat hoidetaan, mutta asiat tapahtuvat tavanomaista hitaammin.

Kaikki kuvantamislaitteet olivat poissa linjoilta useamman tunnin. Alueen muut sairaalat oltiin jo valjastettu valmiuteen siltä varalta, että kuvantamiset eivät onnistuisi.

CT- eli tietokonekuvaus saatiin toimimaan ensimmäisenä, minkä jälkeen myös magneettikuvaus saatiin takaisin linjoille, Daavittila kertoi.

– Potilasturvallisuus ei vaarantunut, mutta tilanne oli silti äärimmäisen riskialtis, Daavittila sanoi.

Hänen mukaansa lauantai oli päivystyksessä yksi vuoden vilkkaimmista päivistä muun muassa Suomipop-festareista johtuen. Daavittila toivoikin lauantai-iltana, että jokainen päivystykseen tuleva soittaisi etukäteen numeroon 116 117. Puhelimessa tehdään hoidonarvio.

– Soittamista etukäteen toivotaan nyt erityisesti.

Oysiin hälytettiin ja saatiin lisätyövoimaa häiriön ajaksi.

Yksittäisiä talouksia ilman sähköä

Salamoinnin aiheuttamat sähkökatkokset väläyttelivät valoja lukijoiden asunnoissa. Oulun Energian vikapäivystyksestä kerrottiin, että keskijännitevika oli saatu rajattua. Yksittäisiä kotitalouksia ja alueita oli puoli neljän aikaan iltapäivällä vielä ilman sähköä. Häiriökartan mukaan sähköttömiä talouksia ei enää illalla hieman ennen kymmentä ollut.

Kalevan lukijan Youtubeen lataamalla videolla näkyy, kun salamat iskevät maahan. Video on kuvattu Oulun Rajakylän ostoskeskuksen länsipäädystä.

Poliisiasemallekin iski salama, häiriöitä TV- ja laajakaistayhteyksissä

Kalevan tietojen mukaan ainakin keskustassa oli ennen kahta iltapäivällä myös liikennevalot sekaisin, todennäköisesti sähkönjakelun ongelmista johtuen. Liikennekeskuksella ei ollut tarkempaa tietoa asiasta vielä kolmen aikaan iltapäivällä.

Poliisin johtokeskuksesta kerrotaan, että Linnanmaan poliisiasemaan iski salama. Tämän seurauksena aseman hälytykset kytkeytyivät päälle ja paikalle piti kutsua korjaaja. Melu oli johtokeskuksen mukaan aikamoinen, mutta vaaraa toiminnalle ei ollut, sillä poliisiasemilla on varavirtalähteitä pitkäkestoistenkin sähkökatkosten varalle.

Pelastuslaitoksella oli pieniä tehtäviä ukkosen seurauksena. Toppilassa salama oli iskenyt puuhun ja Pateniemessä omakotitaloon. Henkilövahinkoja ei kuitenkaan tullut.

Lisäksi pelastuslaitos tarkisti automaattisten palohälyttimien aiheuttamia hälytyksiä, jotka eivät kuitenkaan aiheuttaneet tehtäviä.

DNA:n mukaan Oulussa oli kello kolmen aikaan häiriöitä kaapeli-tv-palveluissa ja kiinteän verkon laajakaistayhteyksissä. Viat johtuivat sähköverkon häiriöistä. Vikoja korjattiin edelleen kahdeksan aikaan illalla. DNA kertoi sunnuntaina puoli kahden aikaan häiriön olevan ohi.

Ukkonen katkaisi sähköt myös Oulun Finnkinon Plaza-teatterista. Projektorit saatiin käyntiin uudestaan kaikissa paitsi yhdessä salissa, jossa näytös jouduttiin keskeyttämään.

Päivitetty ajankohtaisilla tiedoilla kauttaaltaan kello 15.07 ja kello 15.32. Kello 15.46 lisätty tieto kaukolämmön jakelun katkoksesta. 16.16 lisätty tieto DNA:n häiriöistä. 16.28 lisätty Youtube-video. 17.19 lisätty tieto, että lämmönjakelu palautui takaisin. 18.00 lisätty tieto Oysin tietojärjestelmien häiriöistä. 18.58 lisätty tieto Stora Enson tehtaan pysähtymisestä. Poistettu maininta lämmönjakelusta kesällä. 19.53 lisätty osuus Oysin ongelmista. 20.05 lisätty maininta, että lämmönjakelussa voi yhä esiintyä häiriöitä. 21.43 lisätty maininta häiriökartasta. Tarkennettu Satu Härkösen sitaattia. 22.15 lisätty tuorein tieto Oysista. 17.7. kello 9.48 lisätty ajankohtaiset tiedot: potilastietojärjestelmät toimivat, ja Stora Enson tehtaan toiminta normalisoitui. 16.19 lisätty tieto DNA:n häiriön päättymisestä. 19.25 lisätty maininta Finnkinon sähkökatkosta.