-

Elämän palasia uuteen uskoon

Iikka Kivi joutui luopumaan lavakomiikan varaan rakentuneesta taiteilijaidentiteetistään keikkojen loppuessa kuin seinään. Nyt hän ei enää palaisi entiseen.

Iikka Kivi joutui luopumaan lavakomiikan varaan rakentuneesta taiteilijaidentiteetistään keikkojen loppuessa kuin seinään. Nyt hän ei enää palaisi entiseen.

Tilaajille
Tilaajille

Kun Liminkaan juuri muuttanut stand up -koomikko Iikka Kivi teki tänä syksynä ensimmäiset julkiset sisäkeikkansa sitten koronapandemian alun, hän huomasi jonkin muuttuneen.

Stand upin tekeminen oli yhä kivaa, mutta itsensä elättäminen keikkailemalla vuoden jokaisena viikonloppuna ei nykyisessä elämäntilanteessa houkutellut. Kotona odotti perhe, jonka kanssa hän halusi viettää enemmän aikaa. Myös taiteellisen ilmaisun laajentaminen veti entistä enemmän puoleensa. Paluuta entiseen ei enää ollut.

Kuten monella muullakin kulttuurialalla työskentelevällä, myös Kivellä työt loppuivat koronarajoitusten myötä kuin seinään maaliskuussa 2020.

Hänen ensimmäinen stand up -soolokiertueensa Spede on kuollut oli alkanut juuri edeltävänä vuonna ja kerännyt hyvin yleisöä. Siitä kertyneillä säästöillä Kivi elelikin ensimmäiset koronakuukaudet.

– Ei siinä mikään paniikki iskenyt, mutta jotakin työtä piti silti alkaa keksiä. Vaikka moni palasi lavoille nopeasti, itse en halunnut kiirehtiä. Nyt on jo mukavampi keikkailla, kun viruksen toiminta ymmärretään paremmin ja ihmisillä on enemmän tietoa, miten suojata itseään. Keikkailua olen paikkaillut kaikenlaisilla etätöillä, Kivi kertoo.

"Kyllä minä toisaalta tiedostan olleeni alallani etuoikeutetussa asemassa, sillä tuo aika monipuolisti omaa ilmaisuani ja haastoi minua taiteellisesti."
Iikka Kivi
koomikko ja kirjoittaja

Vähän kaikkea koomikko tuntuukin tällä välillä sitten tehneen: lintuopastuksia Limingassa, kolumneja, muutaman mainoksen, Hauskaa maailmanloppua! -podcastin. Lisäksi hän on myynyt ottamiaan lintuvalokuvia erilaisina tuotteina, aloittanut Pelit-lehden avustavana toimittajana ja ollut käsikirjoittamassa Ylen viime keväänä esittämää Jukka Lindströmin Sivuhistoria -komediasarjaa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.