Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Lef­fa­vie­ras: Ou­lu­lai­nen vuo­ri­kii­pei­ly­har­ras­ta­ja Markus Huhtala tietää, että elo­ku­vat ja You­tu­be-vi­deot lai­men­ta­vat kii­pei­lyn riskit

Markus Huhtalalle Kahdeksan vuorta -elokuvan maisemat ovat tuttuja omilta kiipeilyreissuilta.
Markus Huhtalalle Kahdeksan vuorta -elokuvan maisemat ovat tuttuja omilta kiipeilyreissuilta.
Kuva: Anssi Juntto

Italialaisen Paolo Cognettin romaaniin perustuva Kahdeksan vuorta -draama (Plaza) kertoo suurkaupungin kasvatin Pietron ja syrjäisessä vuoristokylässä varttuneen Brunon elinikäisestä ystävyydestä.

Viitenä peräkkäisenä kesänä Italian Alpeilla patikoineelle ja kiipeilleelle oululaiselle vuorikiipeilyn harrastajalle Markus Huhtalalle valkokankaalla vilahtelevat maisemat ja vuorenhuiput ovat tuttuja.

– Maisemat ovat ihan Italian ja Ranskan rajalla. Elokuvan laakso on Alppien toiseksi korkeimmassa vuorten keskittymässä. Mont Blancin massiivi on lännempänä, Huhtala kertoo.

– Kartalta katsottaessa laaksot ovat viiden tai kymmenen kilometrin päässä toisistaan, mutta valtavan korkeat huiput ovat erottaneet ne, eikä ihmisillä ei ole aikanaan ollut tarvetta, aikaa tai mahdollisuuttakaan siirtyä laaksosta toiseen. Laaksot ovat olleet hyvin omavaraisia. Jokaisessa laaksossa on hyvin vahvasti omat murteet.

Lue lisää: Elokuva-arvio: Kelpo valinta katsojalle, joka kaipaa laatuisasti tehtyä realistista draamaa aikuiseen makuun

Tuttujen seutujen ohella Huhtala löytää elokuvasta muitakin yhtymäkohtia omaan elämäänsä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.