Kaleva Live: Tulevan kauden AC Oulu esit­täy­tyy suu­rel­le ylei­söl­le, vas­tas­sa re­ser­vi­jouk­kue OLS – katso kauden en­sim­mäi­nen har­joi­tus­ot­te­lu suorana täältä

Vanhat kuvat: Nos­tal­gi­nen jou­lu­kuu Oulussa 2002 – tier­na­täh­det lois­ti­vat ja Gimmel jakoi nim­ma­rei­ta Stock­man­nil­la

Luitko jo tämän: Ko­hon­neet len­to­lip­pu­jen hinnat har­mit­ta­vat Oulusta Hel­sin­kiin len­tä­viä, Nor­we­gian tark­kai­lee ti­lan­net­ta – "Pi­däm­me reittiä tar­kas­ti sil­mäl­lä"

Lef­fa­vie­ras: Häissä sattuu ja ta­pah­tuu suun­nit­te­lus­ta huo­li­mat­ta – niin myös Häät ennen hau­ta­jai­sia -ko­me­dias­sa

Eija Välitalo viihtyi Häät ennen hautajaisia -elokuvan parissa sen verran hyvin, että olisi katsonut mielellään pitempäänkin. - Ehkä olisi voinut olla vähän enemmän elämää vielä häiden jälkeenkin, hän miettii.
Eija Välitalo viihtyi Häät ennen hautajaisia -elokuvan parissa sen verran hyvin, että olisi katsonut mielellään pitempäänkin. - Ehkä olisi voinut olla vähän enemmän elämää vielä häiden jälkeenkin, hän miettii.
Kuva: Anssi Juntto

Tummia sävyjä tavoittava romanttinen komedia Häät ennen hautajaisia (Plaza & Star) esittelee hääsuunnittelijana pitkää päivää paiskivan Joannan.

Heti elokuvan alussa Joanna pääsee näyttämään kykyjään ongelmanratkojana, kun juhlapaikka on yllättäen jäänyt ilman sähköä.

– Ainahan sitä kaikenlaista pientä saattaa sattua, jota joutuu hämmentämään kesken kaiken, mutta tässä sattui enemmänkin kerralla. Olemme mekin joutuneet vetämään jatkojohtoa jostain kaukaa, kun ei ole muuten sähkö riittänyt, yrittäjä Eija Välitalo oululaisesta Serafiina Juhlapalveluista toteaa.

– Kyllähän se vaatii, että täytyy olla tilanteen tasalla ja paikan päällä. Tässä elokuvassa hääsuunnittelija soitettiin paikalle vasta sitten, kun tilanne oli jo päällä. Kyllä siellä oikeasti ollaan huolehtimassa koko ajan alusta loppuun asti.

Valkokankaalta käy hyvin ilmi, että häiden suunnittelu on usein pitkä prosessi.

Lue lisää: Elokuva-arvio: Kotimainen Häät ennen hautajaisia on särmikäs ja hykerryttävä komedia elämästä ja kuolemasta

Välitalokin oli menneenä kesänä suunnittelemassa ja organisoimassa kaksia isompia häitä, joiden hääparit ja hääparien vanhemmat kävivät kertomassa tarpeistaan ja toiveistaan ensimmäisen kerran jo vuosi ennen h-hetkeä.

Elokuvassa hääsuunnittelijan ja tämän catering-yrittäjäkumppanin pakeille saapuu pariskunta, joka haluaa häistään Star Wars -teemaiset aina yksittäisiä asuja ja täytekakkua myöten.

Välitalo ei ole törmännyt Oulun seudulla ihan yhtä korkealentoisiin haaveisiin.

– Yleensä se on vähän maltillisempaa. Nykyään ihmiset haluavat paljon maalais- ja luontoteemaa. On myös väriteemaa, hän kertoo.

– Elokuvassa teematoive oli viety vähän pitemmälle, mutta kyllä tuollaistakin varmasti on. Etelä-Suomessa on paljon enemmän hääsuunnittelijoita, ja siellä niitä palveluita varmasti myös käytetään enemmän. Varmasti toiveetkin ovat isompia.

Välitalon mukaan elokuva antaa kaiken kaikkiaan varsin uskottavan kuvan hääsuunnittelijan työstä.

– Jos palkataan alusta pitäen hääsuunnittelijaksi ja hoitamaan kaikki, niin silloin myös huolehditaan kaikesta mahdollisesta. Kyllä siinä joutuu monenlaista tekemään. Ehkä me nyt emme alkaisi tuolla tavalla rikkomaan ovia, mutta jos käy niin, että kaikki sähköt menevät, asia täytyy pyrkiä ratkaisemaan, hän sanoo.

– Ja kyllä ne asiat aina jollain tavalla ratkeavat. Jos näyttää siltä, että jokin ei mene niin kuin on alun perin suunniteltu, täytyy muuttaa jotain. Meidän kohdalle ei mitään isompia ongelmia onneksi ole kohdalle sattunut.

Häät ennen hautajaisia

Joanna (Iina Kuustonen) on tyypillinen yksinyrittäjänainen, jolla on aikaa levätä ehkä joskus haudassa.
Joanna (Iina Kuustonen) on tyypillinen yksinyrittäjänainen, jolla on aikaa levätä ehkä joskus haudassa.

Ohjaus Kari Ketonen

Anssi Juntto ***

Juhani Nurmi -

Tero Vainio -

Kati Valjus ***

Eija Välitalo ****

Keskiarvo ***

”Oli kivan humoristinen, vaikka oli vakavampaakin aihetta. Hyvät näyttelijät.”