Ylioppilaat: Ou­lu­lai­nen Lauri Lohi kertoo, miten hän kir­joit­ti täydet pisteet äi­din­kie­len ko­kees­ta

Unelma Hietasaaressa: Ou­lu­lais­per­he re­mon­toi vanhan puu­ta­lon oman nä­köi­sek­si

Valmistuneet: Ou­lu­lai­nen kuk­ka­kaup­pa­yrit­tä­jä myy tänä vii­kon­lop­pu­na lähes tuhat ruusua – lue, miten kukan saa säi­ly­mään pi­dem­pään

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

KRP tutki Poh­jo­la­ko­din neljän yksikön toi­min­nan Mu­hok­sel­la ja kirjasi yh­teen­sä seit­se­män ri­ko­se­päi­lyä

Apulaisoikeusasiamies teki poliisille tutkintapyynnön heinäkuussa 2018.
Apulaisoikeusasiamies teki poliisille tutkintapyynnön heinäkuussa 2018.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Muhoksella sijaitsevan Pohjolakodin toiminnassa epäillään rikoksia, kerrotaan Keskusrikospoliisin (KRP) tiedotteessa.

KRP on kirjannut yhteensä seitsemän rikoskokonaisuutta, jotka siirtyvät seuraavaksi syyttäjän arvioitavaksi. Esitutkinnassa rikosnimikkeinä ovat olleet muun muassa virka-aseman väärinkäyttäminen ja kunnianloukkaus.

Esitutkinnan aikana tutkittiin lisäksi 17 rikosepäilyä, jossa esitutkinnan suorittamisen jälkeen ei ole syytä epäillä rikosta. Nämä tapaukset eivät siirry syyttäjän arvioitavaksi.

Apulaisoikeusasiamies teki poliisille tutkintapyynnön heinäkuussa 2018 sen jälkeen, kun oli tehnyt tarkastuskäynnin Pohjolakotiin. Poliisihallitus määräsi reilut kaksi vuotta sitten, että tutkinnan Pohjolakodin toiminnasta tekee KRP.

Lue myös: KRP: Pohjolakodin tutkinnassa yli kymmentä epäillään rikoksista, jotka ovat kohdistuneet seitsemään koulukodissa asuneeseen nuoreen

Apulaisoikeusasiamies on tehnyt havaintoja Pohjolakodin toiminnasta vuosien 2013 ja 2019 välillä. Pohjolakoti on yksityinen koulukoti, jossa asuu haasteellisesti oireilevia nuoria.

Esitutkinnan aikana poliisi tutki Pohjolakodin neljän yksikön toimintaa.

Sen yhteydessä selvitettiin myös, onko Pohjolakodin henkilöstön jäsenet mahdollisesti syyllistyneet työturvallisuus- tai virkarikoksiin laiminlyömällä työntekijöiden perehdytys-, ohjaus- tai valvontavelvollisuuden. Esitutkinnassa ei ole tullut ilmi selkeitä puutteita näissä asioissa.

Mahdolliset työturvallisuusrikokset ovat vanhentuneita.

Poliisi kertoo, että rikoksesta epäillyt eivät ole lain mukaan julkista valtaa käyttäviä virkamiehiä. Pohjolakodin henkilökunta on työsuhteessa Pohjolakotiin, eivätkä he ole virkasuhteessa.

Työntekijät käyttävät kuitenkin julkista valtaa virkamiehinä rikoslain tarkoittamalla tavalla, kun he käyttävät lastensuojelulain rajoitustoimivaltuuksia.

Lue myös: Nuorten Ystävät: Pohjolakodin toiminta muuttunut merkittävästi rikostutkinnan aikana – "Erityisesti kiinnitetty huomiota nuoren kuulemiseen"