Pääkirjoitus: Kau­pun­gin elin­voi­ma ei synny it­ses­tään, siksi Oulun ko­koi­nen kau­pun­ki tar­vit­see myös aree­nan­sa

Tulipalot: Kem­pe­le­läi­nen Anu Mikkola pelasti lap­si­per­heen pa­la­vas­ta talosta

Oikeus: Knuu­ti­lan­kan­kaan uutta K-su­per­mar­ke­tia ei tar­vit­se purkaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Kes­kus­ri­kos­po­lii­si tutkii Poh­jo­la­ko­tia – Esit­te­li­jä­neu­vos: En­sim­mäi­nen kerta, kun apu­lais­oi­keus­asia­mies tekee tut­kin­ta­pyyn­nön las­ten­suo­je­lu­lai­tok­ses­ta

Poliisihallitus määräsi poikkeuksellisesti Keskusrikospoliisin tekemään Pohjolakodin tutkinnan. KRP selvittää, ovatko koulukodin toiminnassa mukana olevat henkilöt syyllistyneet pahoinpitelyyn, vapaudenriistoon tai virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Keskusrikospoliisi tutkii muhoslaista Pohjolakotia.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on tehnyt Pohjolakotia koskevan tutkintapyynnön, jonka Poliisihallitus on määrännyt KRP:n tutkittavaksi.

KRP:n Oulun yksikön päällikkö, rikosylikomisario Ari Soronen kertoo, että he ovat aloittaneet asiassa esitutkinnan.

– Selvitämme, onko joku henkilö tai jotkut henkilöt syyllistyneet Pohjolakodin toiminnassa mahdollisesti rikoksiin, hän kuvailee.

Rikosepäilyt ajoittuvat vuosiin 2017–2018. Sorosen mukaan KRP selvittää sitä, ovatko koulukodin toiminnassa mukana olevat henkilöt syyllistyneet pahoinpitelyyn, vapaudenriistoon tai virkavelvollisuuden rikkomiseen. Rikosnimikkeet voivat tarkentua vielä myöhemmin.

Yleensä rikosepäilyt tutkii se poliisilaitos, jonka toimialueella kyseisten rikosten epäillään tapahtuneen. Tästä poiketaan vain erityisistä perustelluista syistä.

Muhos kuuluu Oulun poliisilaitoksen toimialueeseen. Poliisihallitus päätti kuitenkin määrätä, että vyyhden tutkii Oulun poliisilaitoksen sijaan Keskusrikospoliisi.

– Tapauskohtaisen harkinnan perusteella ja asian laatu huomioiden katsoimme, että tämä yksittäistapaus sopii paremmin KRP:n tutkittavaksi, Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa perustelee ratkaisua.

Esitutkinta on vasta alkuvaiheessa. Poliisi aikoo kuulla sen aikana kaikkiaan useita kymmeniä ihmisiä. Se on ehtinyt jo tehdä ensimmäiset kuulustelut.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.