Kuvagalleria: Linnan juhlien säih­ket­tä Kalevan kuvissa – katso kuinka poh­jois­suo­ma­lai­set edus­ti­vat Lin­nas­sa

Kysely: Vär­jö­tel­lään­kö teillä kyl­mäs­sä ja käydään no­peas­ti vii­leäs­sä suih­kus­sa? – Vastaa Kalevan suureen säh­kön­sääs­tö­ky­se­lyyn

Luitko jo tämän: Li­min­kaan juuri muut­ta­nut Iikka Kivi joutui luo­pu­maan tai­tei­li­jai­den­ti­tee­tis­tään, kun keikat lop­pui­vat kuin seinään

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Ko­ro­na­pan­de­mia var­jos­taa jou­lu­juh­laa – näin vietät ko­ro­na­tur­val­li­sen joulun

Vallitseva pandemiatilanne on syytä huomioida joulunvietossa tänäkin vuonna.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) suosittelee, että joulu vietettäisiin lähipiirissä mahdollisimman pienimuotoisesti. Kokosimme ohjeet koronaturvalliseen juhlimiseen:

Muista hygieniasäännöt

Käsidesien ja käsien pesujen tärkeyttä tautien torjunnassa ei kannata unohtaa myöskään jouluna.  Pese siis kätesi aina, kun

  • tulet ulkoa sisään
  • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
  • wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla tai hihalla, kun yskit tai aivastat. Vie nenäliina roskiin heti käytön jälkeen.

Vieraile riskiryhmien luona vain terveenä

Vieraile ikäihmisten ja muiden riskiryhmien luona vain terveenä. Ennen visiittiä voi olla syytä hyödyntää kotona tehtäviä antigeeni-pikatestejä. Vieraile vain pienellä porukalla turvaetäisyyksistä huolehtien ja kasvomaskeja käyttäen. Lähikontaktia riskiryhmäläiseen kannattaa myös välttää.

Oulun kaupunki suosittelee välttämään vierailuja riskiryhmäläisten luokse 10 päivän ajan sen jälkeen, kun olet osallistunut tilaisuuteen (yleisötapahtumat, harrastustoiminta, ravintola), jossa on kasvanut riski korona-altistukselle tai kun olet saapunut ulkomailta 14 vuorokauden sisällä.

Kaupungin mukaan vierailuja kannattaa välttää toistaiseksi sekä kaupungin että yksityisten toimijoiden asumispalveluissa ja hoivayksiköissä. Jos kuitenkin vierailee, on henkilökunnan antamia ohjeita ja suosituksia on tärkeää noudattaa.

Omaehtoinen karanteeni

Mikäli sinulla on ylähengitystieinfektion oireita tai muita koronavirustartuntaa vastaavia oireita, sairasta kotona ja vältä kontakteja muihin niin kauan, kunnes oireet hellittävät. Vietä joulua tällöin vain omassa perhepiirissäsi kotona. Liikkeelle saa lähteä vasta silloin, kun takana on kaksi oireetonta päivää.

Hakeudu viralliseen testiin tarvittaessa

Kotona tehtävät koronatestit soveltuvat niille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Antigeeni-kotitestejä voi ostaa esimerkiksi apteekeista sekä tietyistä ruoka- ja verkkokaupoista.

Kotitestejä suositellaan virallisten testien rinnalle. Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, täytyy se vahvistaa terveydenhuollossa tehtävällä koronatestillä.

Arkipyhien aikaan ja viikonloppuisin koronatestiin voi varata ajan Oulun seudun yhteispäivystyksen tai lasten tapauksessa Nordlabin nettiajanvarauksen kautta.

Kaupungin koronaneuvontapuhelin ja valtakunnallinen neuvontapuhelin eivät ole arkipyhien aikaan auki.

Tarkemmat ohjeet testiin hakeutumisesta löydät Oulun kaupungin verkkosivuilta osoitteesta www.ouka.fi/korona.

Lähteet: PPSHP, THL, Oulun kaupunki