Kolumni: Na­to-jä­se­nyys on so­ti­laal­lis­ta liit­tou­tu­mis­ta syvempi asia, ja Poh­jois-Suo­men asemaa se vah­vis­taa

Kärpät: Ari Stenius jatkaa Oulun Kärp­pien lii­ga­ot­te­lui­den se­los­tus­ta Radio Ka­le­vas­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Jou­lu­kuun vii­mei­sel­lä vii­kol­la Lapin ko­ro­na­tar­tun­nois­ta yli puolet to­det­tiin mat­kai­li­joil­la – Kainuun mu­kaan­tu­lon myötä koko Suomi on nyt le­viä­mis­aluet­ta

Kahden viikon aikana tartuntoja on todettu lähes 35 000 enemmän kuin edeltäneiden 14 päivän aikana.

Helsinki

Joulukuun viimeisellä viikolla Lapin sairaanhoitopiirin alueen koronatartunnoista yli puolet todettiin matkailijoilla, kertoo sairaanhoitopiiri tiedotteessaan. Suurin osa matkailijoiden koronatartunnoista todettiin kotimaisilla matkailijoilla.

Eniten koronatartuntoja todettiin Kittilässä ja Rovaniemellä. Kittilän kunnan 225 tartunnasta vain 26 todettiin paikkakuntalaisilla. Kittilässä sijaitsee suosittu Levin laskettelu- ja hiihtokeskus.

Kittilän kunta kertoo, että koronajäljityksen ruuhkautumisen vuoksi tartuntojen jäljittäminen keskitetään jatkossa kuntalaisiin ja Kittilässä asuviin henkilöihin sekä ulkomaisiin turisteihin. Ulkopaikkakuntalaisten tartunnanjäljitys siirretään omalle kotipaikkakunnalle.

Koko Suomi nyt leviämisaluetta

Kainuun koronakoordinaatioryhmä totesi tiistaina, että alue täyttää koronaepidemian leviämisalueen kriteerit. Kainuun sairaanhoitopiirin alue oli ainoa, jota ei Suomessa ollut vielä luokiteltu leviämisalueeksi.

Koronakoordinaatioryhmä esittää rajoitusten käyttöönottoa alueella, kertoi Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä tiedotteessaan.

– Tilanne edelleen on kohtuullinen muihin maakuntiin verrattuna, mutta viruksen oletetaan edelleen jatkavan nopeaa leviämistä, ellei lähikontakteja rajoiteta. Tämän vuoksi Kainuun alueelle esitetään rajoitusten käyttöönottoa. Näitä voivat olla esimerkiksi yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sekä tilojen käyttöä koskevat rajoitukset, kuntayhtymä toteaa.