Uskonyhteisöt: An­ka­ras­ta us­kon­yh­tei­sös­tä nuorena eronnut ou­lu­lais­läh­töi­nen nainen muis­tut­taa hen­gel­li­sen vä­ki­val­lan olevan rikos

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Luitko jo tämän: Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie ovat to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta

JHL ja Jyty kolmen päivän lakkoon Ou­lus­sa: Kou­lui­hin ke­ho­te­taan ot­ta­maan omat eväät ja päi­vä­ko­tiin vientiä vält­tä­mään, katso lista lakon vai­ku­tuk­sis­ta

Työtaistelulla vastustetaan Oulun kaupungin suunnitelmia ulkoistaa ateria- ja puhtauspalvelut.
Työtaistelulla vastustetaan Oulun kaupungin suunnitelmia ulkoistaa ateria- ja puhtauspalvelut.
Kuva: Mikko Halvari

Ammattiliitot JHL ja Jyty ilmoittavat, että ne menevät uuteen lakkoon Oulussa. Oulun kaupungin palveluksessa työskentelevät JHL:n ja Jyty jäsenet ovat lakossa tämän viikon keskiviikosta perjantaihin.

Lakko alkaa 30. syyskuuta kello 00.00 ja päättyy 2. lokakuuta alkavan työvuoron loppuun. Lakkossa on liittojen mukaan reilut 2 000 henkilöä. Oulun kaupungin mukaan lakkoon osallistuu noin 1600 työntekijää.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo, että JHL:n ja Jytyn jäsenkuntaa on kaupungin henkilöstöstä käytännössä kaikilla muilla aloilla paitsi opettajissa ja terveydenhoidossa.

– Koulunkäynninohjaajat, ruokapalvelu, siivooja, virastoavustajat, Niemi-Laine luettelee esimerkkejä.

Eniten lakon ennakoidaan näkyvän erityisesti ruoka- ja siivouspalveluissa.

Kouluissa poikkeusjärjestelyt

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän mukaan opetus jatkuu lakonkin aikana normaalisti. JHL:n ja Jytyn lakko näkyy yhteensä 39 oululaisen peruskoulun ja 58 päiväkodin ruoka- ja siivoushuollossa.

Oulussa on yhteensä 49 peruskoulua.

Niissä kouluissa joita lakko koskee, tarjolla ei ole kolmeen päivään lämmintä ateriaa. Tarjolla on kylmä ateria, joka sisältää esimerkiksi leipää ja hedelmiä. Oppilaita kehotetaan ottamaan loppuviikon ajan omia eväitä kouluun. Tiloja ei siivota lakon aikana.

Sen sijaan päiväkodeissa tarjotaan lakonkin aikana lämmin ateria. Koska päiväkotejakaan ei siivota, kaupunki toivoo perheiden hoitavan lapset lakon aikana kotona siltä osin kuin se on mahdollista.

Penttilän mukaan tällä pyritään helpottamaan arjen pyörittämistä.

– Lasten hoiva pystytään toki järjestämään. Mutta kun on pieniä lapsia ja siivoushuolto ei toimi, hygienia-asiat ovat sitten huonommalla tolalla.

Poissaolopäivät hyvitetään asiakasmaksuissa. Myös avoimen varhaiskasvatuksen kerhot on peruttu keskiviikosta perjantaihin.

Ulkostamista vastustetaan

JHL ja Jyty vastustavat lakolla kaupungin suunnittelemia palveluiden ulkoistamisia. Ammattiliittojen mukaan ulkoistukset johtaisivat henkilöstön irtisanomisiin ja palvelussuhteen ehtojen heikentämiseen.

JHL ja Jyty olivat jo viime viikolla yhden päivän mittaisessa lakossa. Tuolloin lakossa oli vain murto-osa tämän viikon lakon työntekijämäärästä. Lakon vuoksi osassa Oulun kouluista ei ollut tarjolla lämmintä ruokaa.

Oulun kaupunki etsii ulkoistuksilla miljoonasäästöjä. Kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää valtuustolle muun muassa Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen ateria- ja puhtauspalvelujen ulkoistamista. Lisäksi ulkoistamisia aiotaan tehdä koulusihteeripalveluiden ja Oulun Digi -liikelaitoksen ict-palveluiden osalta.

JHL ja Jyty katsovat, että kaupunginhallitus päätti maanantaisella päätöksellä polkea työehtoja ja heikentää työntekijöiden toimeentuloa. Liittojen tiedotteessaan ilmaisema sanamuoto kuuluu: ”törkeällä tavalla”.

Henkeä ja turvallisuutta ei vaaranneta

Liitot kertovat, että lakko on rajattu niin, ettei se vaaranna kenenkään henkeä, terveyttä tai omaisuutta. Lakko ei koske viranhaltijoita eikä työllistettyjä.

Lakon ulkopuolelle on rajattu palo- ja pelastustoimi, ympärivuorokautinen hoito ja hoiva, omassa kodissa työskentelevät perhepäivähoitajat ja kolmiperhepäivähoitajat, Oulun Vesi, koronavastaanotot (Tuira, Kontinkangas, Oulunsalo ja Haukipudas), mielenterveystyön ja kehitysvammatyön tuettu asuminen sekä kotihoidon palvelut.

Ympärivuorokautinen päivähoito kuuluu lakon piiriin.

Lopullisen päätöksen palveluiden ulkoistamisista tekee Oulun valtuusto kokouksessaan 5. lokakuuta.

– Oulun ulkoistussuunnitelmat ovat esimerkki härskimmän laatuisesta työehtoshoppailusta. Päättäjien on syytä miettiä millaisia kokonais- ja kerrannaisvaikutuksia tällä on, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki kommentoi.

Palkka tippuisi selvästi

Liittojen mukaan kaupungin suunnitelmat veisivät alle 2 000 euroa kuukaudessa tienaavien ihmisten palkkapussista jopa satoja euroja.

– Kaupunginhallitus valitettavasti sulki silmänsä tosiasioilta. On uskomatonta, että Oulun päättäjät haluavat lyödä päänsä seinään samalla tavalla kuin joissain kunnissa ja kaupungeissa on tehty. Nyt kannattaisi ottaa opiksi muiden kokemuksista. Ulkoistamisissa ostopalveluiden hinnat ovat nopeasti pompanneet pilviin eikä laadusta ole ollut takeita. Yrityksiä kiinnostavat tilillä näkyvät eurot, eivät kuntalaisten saamat palvelut, Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.

Näissä kouluissa lakon vaikutukset näkyvät:

Kuivasjärven koulu

Pöllönkankaan koulu

Länsituulen koulu

Pateniemen koulu

Rajakylän koulu

Kuivasojan koulu

Hintan koulu

Talvikankaan koulu

Laanilan koulu (7-9)

Myllyojan koulu

Sanginsuun koulu

Oulujoen koulu (1-6)

Kaukovainion koulu

Knuutilankankaan koulu

Lämsänjärven koulu

Madekosken koulu

Heikkilänkankaan koulu

Maikkulan koulu

Patamäen koululla (1–6) väistössä olevat

Pikkaralan koulu

Kansainvälinen koulu

Lintulammen koulu

Merikosken koulu, Itäkangastie 9

Merikosken koulu, Merituulen yksikkö

Myllytullin koulu

Paulaharjun koulu

Pohjankartanon koulu

Teuvo Pakkalan koulu

Tuiran koulu

Heinätorin koulu

Kajaanintullin koulu

Leinonpuiston yksikkö Pääkoulu, Koskitie 27

Leinonpuiston yksikkö, Lehtopuu Koskitie 43

Leinonpuiston yksikkö, Laanilantie 6

Leinonpuistom Kasarmintie 4

Tiernan koulun Leinonpuiston yksikkö Merikosken Merituuli B:ssäm Kauppaseurantie 3

Tiernan yksikkö Leinonpuisto Oulunsuun koululla

Sairaalakoulun väistö Oulunsuun koululla

Näihin palveluihin lakko vaikuttaa:

Kirjastot ovat pääosin kiinni. Avoinna ovat vain pääkirjasto, Haukiputaan aluekirjasto, Kastellin kirjasto, Kiimingin aluekirjasto, Myllyojan kirjasto ja Oulunsalon kirjasto.

Seuraavat liikuntalaitokset ovat kiinni: Oulun uimahalli, Raatin liikuntakeskus ja uimahalli, Jatulin liikuntakeskus, Heinäpään jalkapallohalli, Oulun jäähalli, Oulunsalon liikuntakeskus ja urheilukeskukset.

Seuraavat liikuntalaitokset ovat avoinna: Linnanmaan liikuntahalli, Linnanmaan jäähalli, Urheilutalo, Ouluhalli, Värtön liikuntahalli, Kasarmin liikuntasali, Palolaitoksen liikuntasali, Ylikiimingin kuntosali, Vorelli ja Tuiran uimala.

Ympäristötalo on suljettu. Ympäristötalon asiakaspalvelu toimii tuona aikana puhelimitse sekä sähköisesti.

Oulun kaupunginarkisto on suljettu.

Oulu10-asiakaspalvelu pyritään pitämään auki.

Museo- ja tiedekeskus Luuppi on normaalisti auki.

Kulttuuritalo Valve on kiinni.

Oulu Sinfonian torstain konsertti pidetään normaalisti.

Uutista päivitetty kauttaaltaan kello 15.26: lisätty tietoja ja sitaatteja.

Lisätty Päivi Niemi-Laineen kommentit kello 16.51.

Lisätty faktalaatikko paikoista, joihin lakko vaikuttaa kello 20.01.

Päivitetty Mika Penttilän kommenteilla kello 20.09.

Lisätty lista peruskouluista, joihin lakko vaikuttaa kello 20.16.