Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Il­ki­val­lan koh­teek­si jou­tu­neen Mou­run­gin­jär­ven ui­ma­ran­nan vedessä voi uida, Pyy­kös­jär­ves­sä pieni määrä si­ni­le­vää

Mourunginjärven uimarannan kemialliset vessat löydettiin lauantaiaamuna kaadettuina. Kuva lauantai-illalta, kun vessat oli siirretty kauemmaksi rannasta.
Mourunginjärven uimarannan kemialliset vessat löydettiin lauantaiaamuna kaadettuina. Kuva lauantai-illalta, kun vessat oli siirretty kauemmaksi rannasta.
Kuva: Juho Maijala

Tällä viikolla otettujen kesän ensimmäisten uimavesinäytteiden tulokset ovat valmistuneet, Oulun seudun ympäristötoimi tiedottaa.

Viime lauantaina Kempeleen Mourunginjärven kaksi kemiallista vessaa oli kaadettu, toinen rannalle ja toinen veteen. Terveystarkastaja Pauliina Lepistö arvioi Kalevalle maanantaina, että vessojen kaatamisen vuoksi uimarannan vedessä voi olla kohonnut määrä suolistoperäisiä bakteereja. Tämä taas voi aiheuttaa terveysriskejä.

Tänään saaduista tuloksista nähdään kuitenkin, että mitattuja E.coli-bakteereja ja suolistoperäisiä enterokokkeja on Mourunginjärven vedessä vain vähäisiä määriä, joten vedessä voi uida.

Oulun Pyykösjärven uimarannalla todettiin vähäinen määrä sinilevää viime maanantaina otetussa näytteessä. Jos sinilevää on vedessä runsaasti, siitä tiedotetaan. Sinilevätilanne voi vaihdella nopeastikin muun muassa sääolosuhteiden mukaan.

Ympäristötoimen mukaan uimista tulee välttää silloin, jos selkeitä sinilevälauttoja on veden pinnalla. Herkkäihoiset voivat saada oireita vähäisestäkin sinileväsamentumasta. Uimarannan ilmoitustaululla on kuvallinen tieto siitä, miltä runsas tai erittäin runsas sinileväesiintymä näyttää.

Tyrnävän Suutarinjärven uimaranta taas on asetettu uimakieltoon suolistoperäisten enterokokkibakteerien suuren määrän vuoksi.