Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ida Aalberg -näyt­te­li­jä­pal­kin­not Ouluun Tuula Vää­nä­sel­le ja Ka­jaa­niin Salla Lo­pe­ril­le – kum­mal­le­kin myön­net­tä­vä pal­kin­to­sum­ma on 7 500 euroa

Tuula Väänänen on tehnyt Oulun teatterissa 35 vuoden uran.
Tuula Väänänen on tehnyt Oulun teatterissa 35 vuoden uran.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Vuoden 2022 Ida Aalberg -näyttelijäpalkintojen saajiksi on valittu näyttelijät Salla Loper ja Tuula Väänänen.

Salla Loper työskentelee tällä hetkellä Kajaanin kaupunginteatterissa ja Tuula Väänänen Oulun kaupunginteatterissa.

Palkintojen myöntämisen ytimessä ja perusteena on näyttelijäntyö teatterissa. Kummallekin näyttelijälle myönnettävä palkintosumma on 7 500 euroa. Ida Aalberg -säätiö jakaa palkinnot joka toinen vuosi.

Päätös palkittavista on tehty muun muassa seuraavin perusteluin:

Tuula Väänänen on ollut Oulun teatterin tinkimätön, väsymätön ja aina haasteisiin valmis näyttelijä vuodesta 1995 lähtien.

Hän on tehnyt huikean määrän suuria rooleja, ja hänet muistetaan muun muassa ketään kumartamattomana Niskavuoren Hetana ja kaiken hallitsevana Kuningatar Elisabetina.

Viime aikoina hän on taipunut muun muassa Synninkantajien Mummiksi, Kaboom ja kuvittelun voiman Poniksi, Keppien päälliköksi ja Lääkärinukeksi sekä Lauluja harmaan meren laidalta -teoksen merelle katoavaksi Ailaksi.

Merkityksellinen on myös Väänäsen roolityö produktiossa En päässyt Juliaksi, jossa Väänänen käy uraansa ja henkilöään läpi, rohkeasti, paljaasti ja itselleen nauraen. Esityksessä Väänänen myös astui suvereenisti ja pelotta itselleen täysin uuteen tapaan työskennellä."

Salla Loper on työskennellyt Kajaanin kaupunginteatterissa elokuusta 2018 alkaen.
Salla Loper on työskennellyt Kajaanin kaupunginteatterissa elokuusta 2018 alkaen.
Kuva: Minna Hyvonen

”Salla Loper otti rohkeasti paikan vastaan Kajaanin kaupunginteatterista elokuussa 2018 valmistuttuaan teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisestä koulutusohjelmasta.

Loper osoitti nopeasti ahkeruutensa, avuliaisuutensa ja sosiaaliset taitonsa, joita tarvitaan pitkiä kiertueita tekevässä ryhmässä ja vaihtuvissa olosuhteissa. Loper on tehnyt Kajaanissa lukuisia keskeisiä rooleja.

Roolityöskentelyn ohella Loper on kehittänyt teatterin vuoropuhelua suoraan yleisön kanssa käynnistämillään Instagram-livelähetyksillä. Loper on myös tehnyt yleisötyötä kotoutumiskoulutuksessa olevan nuorten aikuisten maahanmuuuttajaryhmän kanssa."