Tähtijuttu: Hou­kut­taa­ko Suomi vain hyvällä so­siaa­li­tur­val­laan? – Ilman asen­ne­muu­tos­ta ul­ko­maa­lai­sis­ta ei saada hel­po­tus­ta työ­voi­ma­pu­laan

Koti: Ou­lu­lai­sen Hillin perheen vuoden van­has­sa kodissa mie­len­kiin­toi­sen lisän tuovat si­sus­tuk­ses­sa käy­tet­ty vaneri sekä ik­ku­noi­na toi­mi­vat la­si­ele­men­tit

Helteet ovat li­sän­neet po­ti­las­mää­riä päi­vys­tyk­ses­sä – OYSin sun­nun­tai on ollut vilkas

Lämmin ja helteinen sää on kasvattanut potilasmääriä ainakin Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) ja Turun yliopistollisen sairaalan (Tyks) päivystyksessä.

Turun yliopistollisesta sairaalasta kerrotaan, että viikonloppu on ollut vilkas. Erikoislääkäri Pauliina Siepin mukaan päivystys on täynnä erityisesti sisätautien osastolla. Sisätautien osastolla näkyy ikäihmisten yleistilan lasku lämpimän sään vuoksi.

– Varmasti kuuma sää on ainakin osatekijänä osassa tapauksista, sanoo Sieppi.

Sairaalassa on nähty myös tapauksia, joissa ihmiset ovat juoneet helteen vuoksi paljon vettä, mikä on johtanut suola-arvojen laskuun. Tila, jossa suola-arvot ovat laskeneet liian alhaisiksi, kehittyy Siepin mukaan helpommin ikäihmisille.

Sekä kuivuminen että matalat suola-arvot ovat pitkään jatkuessaan uhka terveydelle.

Kuivumisen oireita ovat esimerkiksi yleinen heikkouden tunne, päänsärky ja pahoinvointi.

Myös kaatumisia voi tapahtua enemmän helteen aiheuttaman heikon olon vuoksi.

Turun yliopistollisen sairaalassa potilaita on ollut paljon jo juhannuksesta lähtien.

Oulussa helteinen sunnuntai on tuonut potilaita päivystykseen

Oulun yliopistollisen sairaalan yhteispäivystyksessä kuumat ilmat ovat kasvattaneet potilasmääriä ja helteinen sunnuntai on ollut vilkas.

– Tänään on ollut enimmäkseen ikäihmisiä, mutta kyllä siellä nuorempaakin on kuumista ilmoista uuvahtanut, että nesteytystä tarvitaan, vuorovastaavana oleva sairaanhoitaja Minna Poussu kertoo.

Poussu suosittelee helteillä pysyttelemään varjossa ja huolehtimaan nesteytyksestä.

– Kannattaa juoda reilusti ja syödä hyvin ja monipuolisesti, niin kyllä sillä tavalla perusterveet pärjäävät, Poussu kehottaa.

Ikäihmisillä kovat helteet voivat helposti heikentää yleisvointia aiheuttaen huonovointisuutta, huimausta ja myös kaatuilua.

Myös nuoremman väen tapaturmat ovat tuoneet potilaita OYSin päivystykseen. Poussun mukaan niitä on sattunut yleensä liikuntaa harrastaessa tai pyöräillessä.

– Osa käyttää nautintoaineita, mikä vaikuttaa huomiointikykyyn. Sitten sattuu niitä tapaturmia, kun on vauhtia ja reaktioajat pidemmät.

Monet lomailevat heinäkuun aikaan ja ihmisiä on liikkeellä paljon, mikä vaikuttaa Poussun mukaan myös päivystykseen päätyvien määrään.

– Odotettavissa voi olla tällaisia vilkkaita vuoroja. Koetetaan vastata siihen tarpeeseen, että täällä riittää henkilökuntaa.