Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Hel­mi­kuu pyö­räh­tää käyn­tiin tek­no­lo­gia­teol­li­suu­den ja ke­mian­teol­li­suu­den la­koil­la – Suomen tär­keim­mis­sä palk­ka­neu­vot­te­luis­sa ei ole vielä löy­ty­nyt rat­kai­sua

Työntekijäpuoli on ilmoittanut useista lisälakoista. Työnantajapuoli pitää lakkoja turhina.

Kolmipäiväiset lakot teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa ovat alkaneet tänään. Teollisuusliiton, Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n ja Ammattiliitto Pron lakot ovat tämän työmarkkinakierroksen ensimmäiset, mutta lisää lakkoja on luvassa, jos ratkaisua työriitoihin ei synny.

Outokummun terästehdas Torniossa on lakon piirissä.
Outokummun terästehdas Torniossa on lakon piirissä.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Teollisuusliiton puoliltaöin alkaneen lakon piirissä on 50 toimipaikkaa teknologiateollisuudessa, kemian perusteollisuudessa, muovituoteteollisuudessa ja kemian tuoteteollisuudessa. Niissä työskentelee noin 7 200 ihmistä.

Helmikuun alun lakko kohdistuu Pohjois-Suomessa seuraaviin yrityksiin: Outokumpu Stainless Torniossa, Taminco Finland Oulussa, Fermion Oulussa, ABB – Motion Service Oulussa sekä Sandvik Mining And Construbtion Torniossa ja Kevitsassa.

Lakkoon kuuluu koko maassa muun muassa ABB-yhtymän toimipaikkoja, lääkeyhtiö Orionin tehtaita.

YTN:n lakko koskee kymmenkuntaa teknologiateollisuuden yritystä, ja sen piirissä on noin 5 000 ylempää toimihenkilöä. Pron lakko koskee teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöitä. Lakko suunnittelu- ja konsulttialalla koskee työtä, jota tehdään teknologiateollisuuden lakon piirissä olevaan työpaikkaan.

Työriitoja soviteltiin vielä tiistaina, mutta ratkaisua ei syntynyt.

Uusia lakkoja häämöttää jo ensi viikolla

Työntekijäjärjestöt ovat kiristäneet ruuvia palkkaneuvotteluissa uusilla lakkovaroituksilla, joita Teollisuusliitto ja YTN antoivat viimeksi tiistaina.

Teollisuusliitto oli jo aiemmin jättänyt 112:ta toimipaikkaa koskevan lakkovaroituksen ajankohdalle 8.–10. helmikuuta. Tiistaina jätetty lakkovaroitus koskee 87:ää toimipaikkaa, ja kolmipäiväiset lakot alkaisivat 15. helmikuuta. Tuoreimman lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 10 300 työntekijää.

YTN:n tiistaina antama lakkovaroitus puolestaan koskee ajankohtaa 15.–17. helmikuuta ja sen piirissä olisi noin 20 000 ylempää toimihenkilöä.

Myös toimihenkilöiden Prolla on voimassa useita lakkovaroituksia. Pron toinen lakko teknologiateollisuudessa sekä suunnittelu- ja konsulttialalla olisi 8.–10. helmikuuta ja kolmas lakko 11.–17. helmikuuta. Pro on ilmoittanut myös lakosta erikseen nimetyissä kemian alan yrityksissä 13.–15. helmikuuta.

Sovittelu jatkuu perjantaina

Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton työriitaa voi pitää Suomen merkittävimpänä, koska muilla aloilla seuraillaan yleensä teknologiateollisuuden palkkaratkaisua.

Valtakunnansovittelija teki työriitaan viime viikolla sovintoesityksen, jonka Teollisuusliitto perjantaina hylkäsi. Työnantajapuoli olisi hyväksynyt esityksen.

Työntekijäjärjestöt ovat perustelleet lakkovaroitusten kasaamista sillä, että työnantajapuoli ei ole riittävästi huomioinut palkkaratkaisuissa kohonneita elinkustannuksia. Työnantajapuoli taas on sanonut lakkojen hidastavan neuvotteluja.

Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi sanoi tiistai-iltana tiedotteessa, ettei näe mitä lakoilla voitaisiin voittaa.

– Toivottavasti sovun edellytykset löytyvät pian, jotta ainakin myöhemmin uhkaavat lakot voidaan välttää, Ruohoniemi sanoi.

Sovittelu Teollisuusliiton ja työnantajajärjestöjen Teknologiateollisuuden työnantajien ja Kemianteollisuuden välillä jatkuu perjantaina. YTN:n osalta sovittelua jatketaan sunnuntaina.

Keskiviikkona sovitellaan puolestaan kaupan alan työriitaa Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Kaupan liiton välillä sekä taloushallintoalan työriitaa Erton ja Pron sekä Paltan välillä. Näihinkin työriitoihin on jätetty lakkovaroituksia.

Kello 8.39 uutiseen lisätty tieto lakossa olevista pohjoissuomalaisista yrityksistä.