Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­muyöl­lä kolmas ta­hal­laan sy­ty­te­tyk­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Hal­li­tus pa­kot­taa Pohteen leik­kauk­siin – to­teu­tues­saan ne joh­tai­si­vat pal­ve­lu­ver­kos­ton rajuun kar­si­mi­seen

Pohteen leikkaussuunnitelmat herättävät suurta huolta kautta Pohjois-Pohjanmaan. Eikä ihme, sillä toteutuessaan ne johtaisivat palveluverkoston rajuun karsimiseen.

Taustalla on talous. Laki edellyttää hyvinvointialueita tasapainottamaan alijäämänsä vuoteen 2026 mennessä. Pohteen ja muutaman muun hyvinvointialueen lainanottovaltuushakemukseen Orpon hallitus laittoi 19.10. paljon rajumman tasapainottamisvaatimuksen, siis jo vuoden 2024 loppuun mennessä.

Vasemmiston mielestä Orpon-Purran hallituksen päätöksen perustuslainmukaisuus tulee arvioida oikeuskanslerin toimesta ennen sen täytäntöönpanoa. Tuo päätös pakottaa Pohteen päättämään leikkauslistasta jo 20.11. mennessä ja tekemään rajut leikkaukset sote- ja pelastuspalveluihin jo kesäkuun 2024 loppuun mennessä. Tätäkö perussuomalaisten ja kokoomuksen äänestäjät halusivat viime eduskuntavaaleissa?

Orpon hallituksen kiristämän aikataulun vuoksi Pohteen viranhaltijat ovat joutuneet valmistelemaan rajun leikkauslistan, joka on esitelty henkilöstölle. Aluevaltuusto joutuisi 20.11. vetämään ruksit monien pienten sote-keskusten ylitse, leikkaamaan omaishoidon tukea, kehitysvammaisten työosuusrahaa, vammaisten avustajatunteja, poistamaan kahden viikon maksuttoman kotipalvelun vaikeuksissa olevilta lapsiperheiltä ja paljon muuta perustason toimintaa.

Myös OYSin toimialueelta lista muun muassa leikkaisi Oulaskankaan sairaalan pelkäksi vuodeosastoksi ja lopettaisi OYSin kipupoliklinikan. Normaalia lausuntokierrosta ja kuulemisia ei ehditä tehdä. Siksi kokoomuksen aluevaltuustoryhmän tekemä ”hyvän hallinnon” avoimuusaloite tuntui lähinnä vitsiltä.

Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmän mielestä Orpon hallituksen pakottama aikataulu on liian kireä ja sitä pitää pidentää. Kiireen vuoksi ei ehditä tehdä rajujen leikkausten vaikuttavuusarvioita talouteen ja palveluiden tasa-arvoon alueellamme, jossa on pitkät välimatkat.

"Pohteen pitää vähentää byrokratiaa ja lähiesihenkilöille on annettava lisää päätösvaltaa."

Meidän mielestämme sote-keskusten ja erikoispalveluiden palveluketjut pitää muokata paremmin toimiviksi (integraatio), sote-keskusten hoidon jatkuvuus (omalääkäri-hoitaja) on laajennettava pikaisesti koko alueelle.

Ylisuuriksi paisuneita ostopalvelukustannuksia pitää leikata. Sosiaalialalla, kuten lastensuojelussa, tarvitaan lisää ehkäisevää toimintaa ja ikäihmisten kotona asumisen tukea pitää lisätä yhteistyössä kuntien kanssa. Pohteen pitää vähentää byrokratiaa ja lähiesihenkilöille on annettava lisää päätösvaltaa.

Nämä kaikki toimet toisivat säästöjä ajan myötä. Peruspalvelujen vahvistamista ja työrauhaa esittivät myös ministerit eduskunnan sote-keskustelussa. Eivätkö he ”tienneet”, että hallitus kiristää leikkausaikataulua, joka tekee mahdottomaksi järkevämmät, ajan kanssa tehtävät rakenteelliset muutokset?

Anne Huotari

aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja (vas.)

Olli Kohonen

aluevaltuustoryhmän varapuheenjohtaja (vas.)

Oulu

Tarja Ollanketo

aluevaltuustoryhmän varapuheenjohtaja (vas.)

Raahe