Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Etätyön lii­kun­nan­puu­te voi li­hot­taa – Tut­ki­mus­pro­fes­so­ri toivoo työn­an­ta­jal­le lisää vai­ku­tus­val­taa siihen, mitä ruokaa lou­nas­pas­sil­la voi ostaa

Etätyöstä johtuva ruokailun siirtyminen työpaikkaruokaloista kotiin voi heikentää suomalaisten kansanterveyttä. Helsingin yliopiston tekemä tutkimus paljasti, että etätyö saa ihmiset napostelemaan entistä enemmän suolaisia välipaloja. Ravitsemusterapeutti antaa vinkit etätyöläisen painonhallintaan.

Lähityössä työnantaja pystyy kontrolloimaan lounasravintolan avulla suoraan sitä, millaisen lounaan syömistä työnantaja tukee. Etätyössä tämä kontrolli on vähentynyt, kun etätyöläinen valitsee entistä useammin ravintolan itse kirjavasta joukosta.
Lähityössä työnantaja pystyy kontrolloimaan lounasravintolan avulla suoraan sitä, millaisen lounaan syömistä työnantaja tukee. Etätyössä tämä kontrolli on vähentynyt, kun etätyöläinen valitsee entistä useammin ravintolan itse kirjavasta joukosta.
Kuva: Mauri Ratilainen

Etätyöstä johtuva ruokailun siirtyminen työpaikkaruokaloista takaisin kotiin haastaa suomalaisten ravitsemustottumuksia.

Osa etätyötä tekevistä ihmisistä kokee, että etätöissä omasta syömisestä on tullut epäterveellisempää, käy ilmi Työterveyslaitoksen kyselytutkimuksesta.

– Tapaan työssäni paljon henkilöitä, joilla on ongelmia painonhallinnassa. Vastaanottotyössäni etätyön vaikutus tulee hyvin vahvasti esille, sanoo tutkimusprofessori Jaana Laitinen Työterveyslaitokselta.

Hän työskentelee tutkimustyönsä ohella ravitsemusterapeuttina työterveyshuollossa.

Laitisen mukaan etätyössä säännöllisen ruokarytmin pitäminen voi olla vaikeampaa kuin lähityössä, mikä luo haasteita esimerkiksi painonhallinnalle.

– Etätyössä työ on tiivistynyt ja taukojen pitäminen on jäänyt jatkuvien Teams-palavereiden jalkoihin, jolloin syöminen painottuu vahvemmin välipaloihin ja naposteluun.

– Kun syödään kiireesti, voidaan syödä väärällä tavalla ja vääränlaista ruokaa huomaamatta edes sitä, minkä verran syö, Laitinen summaa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.