Oulun budjetti: Näin kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä esittää käy­tet­tä­väk­si 650 mil­joo­naa euroa

Musiikki: Ou­lu­lais­per­heen kaikki jäsenet ovat kovia muu­si­koi­ta

Huoltajuus: Lap­sis­taan tais­tel­leen ou­lu­lai­si­sän uh­ka­sak­ko­vaa­ti­mus hy­lät­tiin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Epä­asial­li­set työajat ja satojen tu­han­sien palk­ka­saa­ta­vat – Ou­lu­lais­ra­vin­to­lan pitäjät kiis­tä­vät syyt­teet tör­keäs­tä kis­kon­nas­ta

Oulu

Oulussa toimivaan aasialaiseen ravintolaan tarvittiin lisää kokkeja.

Sen omistava nainen ja hänen puolisonsa päättivät järjestää lisää ruuanlaittotaitoisia työntekijöitä Aasiasta.

Kaksikko rekrytoi sieltä viisi kokkia, jotka saapuivat Ouluun hieman eri aikoihin. Kunkin kokin kanssa laadittiin työsopimus ja kaksikko huolehti heidän oleskelu- ja työlupa-asiat kuntoon sekä matkat Suomeen.

Todellisuudessa työehtosopimusten mukaisia palkkoja ja erityisesti palkan lisiä ei maksettu lainkaan.

"He eivät saaneet kertoa olosuhteistaan kenellekään"

Näin väittää erikoissyyttäjä Maarit Kuivala, joka vaati tiistaina Oulun käräjäoikeudessa kaksikolle vankeustuomioita viidestä törkeästä kiskonnasta. Rikosepäilyt ajoittuvat vuosien 2009–2016 tapahtumiin Oulussa.

Syyttäjän mukaan kaksikko oli työnantajan edustajia ja käytti todellista määräysvaltaa ravintolassa. Hän väittää, että syytetyt vaativat kokkeja noudattamaan huomattavan epäasiallisia työaikoja. Syyttäjän mukaan heillä teetätettiin enimmillään 13,5 tuntia päivässä töitä kuutena päivänä viikossa.

Kokit eivät osanneet kunnolla suomea, he eivät tunteneet oikeuksiaan, työaikalainsäädäntöä tai työoloja eivätkä työehtoja koskevia säännöksiä.

– Vastaajat rajoittivat heidän liikkumistaan. He eivät saaneet kertoa olosuhteistaan kenellekään. Heillä ei ollut mahdollisuutta käydä kielikursseilla, joten kielitaito ei ole voinut karttua, Kuivala sanoi.

Syyttäjä: Jo maksettuja palkkoja piti palauttaa

Syyttäjä väittää, että kaikille viidelle kokille maksettiin huomattavasti huonompaa palkkaa kuin mitä majoitus- ja ravitsemusalan työehtosopimus olisi edellyttänyt.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.