Arvio: Mar­vel-stu­dion uu­tuus­elo­ku­va tarjoaa kos­mis­ta juo­nit­te­lua ju­ma­lien kesken

Eternals on visuaalisesti mykistävä, mutta tarinallisesti hämmentävä jumalsaaga. Myös yli 2,5 tunnin kesto voi puuduttaa.

He ovat Ikuiset: Maapallolle jo muinaisuuksia sitten saapunut jumalrotu elokuvassa Eternals.
He ovat Ikuiset: Maapallolle jo muinaisuuksia sitten saapunut jumalrotu elokuvassa Eternals.
Kuva: Marvel Studios

Legendaarisen sarjakuvapiirtäjän Jack Kirbyn (1917–1994) luomiin hahmoihin perustuvaa Eternals-filmatisointia on odotettu vanhan liiton sarjakuvafanien parissa kuin kuuta nousevaa.

Marvel-studion nokkamies Kevin Feige palkkasi sen ohjaajaksi ja käsikirjoitustiimiin arvostetun kiinalaissyntyisen elokuvantekijän Chloé Zhaon. Hän sai suitsutusta elokuvistaan Nomadland (2020), Ratsastaja (2017) ja Songs My Brothers Taught Me (2015).

Zhao ei ollut missään nimessä itsestään selvä vaihtoehto Marvelille, koska hän ei ohjaa Hollywoodin isoja kassamenestyksiä.

Äärimmilleen pelkistettynä Eternals kertoo maapallolla asuneista jumalista, Ikuisista, jotka ovat muokanneet maailmamme historiaa ja eri sivilisaatioita.

Ikuisia vieläkin mahtavampi kosminen jumala – niiden luoja, celestiaali nimeltä Arishem (David Kaye) – pelaa ihmistä elävästi muistuttavilla jumalilla machiavellimäistä shakkia. Arishem loi Maailmanahjossaan hirviörodun, deviaanit. Näin kauhun tasapaino säilyisi maapallolla ja Ikuiset eivät jäisi toimettomiksi.

"Elokuvan mykistävää visuaalisuutta on helppo ylistää. Sen sijaan vaikeampaa on puolustella Eternalsin eri aikakausista ja maailmankolkista toiseen poukkoilevaa kerrontaa."

Lontoossa museokuraattorina toimiva Sersi (Gemma Chan) on ryhmän empaatti. Hän ja karismaattinen Ikaris (Richard Madden) ovat olleet rakastavaisia jo vuosisatoja.

Bollywood-näyttelijän peiteammattia käyttävä Kingo (Kumail Nanjiani) on sympaattinen taistelija. Pikkuruinen, androgyyninen tyttö nimeltä Sprite (Lia McHugh) on illuusioiden mestari.

Ryhmän täydentävät salamannopea Makkari (Lauren Ridloff), mieliä manipuloiva ja oikukas Druig (Barry Keoghan), nerokas keksijä Phastos (Bryan Tyree Henry), voimamies Gilgamesh (Don Lee), eliittisoturi Thena (Angelina Jolie) ja viisas johtaja Ajak (Salma Hayak), joka toimii myös Ikuisten yhteyslinkkinä Arishemiin.

Eri henkilöhahmoissa on myös huomioitu tätä nykyä tärkeä rodullinen ja seksuaalinen moniarvoisuus.

Eternals on jopa Marvelin mittakaavassa äärimmäisen kunnianhimoinen kokeilu, jossa kaikki ainekset eivät valitettavasti sulaudu saumattomasti yhteen.

Elokuvan mykistävää visuaalisuutta on helppo ylistää. Sen sijaan vaikeampaa on puolustella Eternalsin eri aikakausista ja maailmankolkista toiseen poukkoilevaa kerrontaa. Myös yli 2,5 tunnin mittainen kesto puuduttaa, ellei katsoja pysy tarinankerronnallisesti kärryillä.

Ohjaaja Zhaolla ei ole ilmiselvästi ollut täydellistä kontrollia lopulliseen versioon.

Epäilemättä Eternals tuo jälleen säkkikaupalla kassatuloja Disneylle, koska pandemiasta tervehtyvä ihmiskunta kaipaa juuri nyt erityisen kipeästi todellisuuden pakoa.

Disneyllä tiedetään myös, miten näistä elämää suuremmista supersankariseikkailuista pumpataan jokainen ropo irti, muun muassa oheistuotteilla.

Mutta tälle genrelle elintärkeä maailmanrakennus – erityisesti näin eeppisessä mittakaavassa – voisi olla hieman selkeämpää ensi kerralla.

Fakta

Eternals

(The Eternals), Yhdysvallat 2021.

Ohjaus: Chloé Zhao.

Käsikirjoitus: Chloé Zhao, Patrick Burleigh, Ryan Firpo ja Kaz Firpo.

Pääosissa: Richard Madden, Gemma Chan, Kumail Nanjiani, Lauren Ridloff, Brian Tyree Henry, Salma Hayek, Lia McHugh, Don Lee, Barry Keoghan, Angelina Jolie, Kit Harington.

Näytökset: Plaza & Star, Oulu. Kesto 2 h 38 min.

Kriitikko kiteyttää

Hyvää: Visuaalisuus on tällaiselle ylimaalliselle jumalsaagalle odotetusti mykistävää luokkaa. Näyttelijäkaarti on ihanteellinen sekoitus tunnettuja Hollywood-tähtiä ja tuntemattomampia näyttelijälahjakkuuksia. On myös kiitettävää, että Eternalsin lukuisissa eri henkilöhahmoissa on huomioitu rodullinen ja seksuaalinen moniarvoisuus.

Huonoa: Käsikirjoitus on yllättävä kompastuskivi. Kun paikasta ja vuosituhannesta toiseen poukkoileva kerronta yhdistetään 2,5-tuntiseen, kropan ja pakarat puuduttavaan kestoon, lopputulos on hyvin kahtiajakoinen. Eternalsista joko pitää varauksettomasti – tai sitten sen haluaa unohtaa saman tien.