Kaupunginjohtaja: Kah­dek­san kiin­nos­ta­vaa nimeä kertoo, ovatko he ha­ke­mas­sa

Jääkiekko: Oulun alueen ju­nio­ri­jouk­kueet pe­laa­maan taas omien lo­go­jen­sa alle

Teatteri: Kau­ris­mäen klas­sik­ko en­si-il­las­sa Oulussa

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Pääkirjoitus

Ale­xan­der Stubb ei voi jäädä vain ul­ko­po­li­tii­kan joh­ta­jak­si, sillä vankka pre­si­dent­ti­pe­rin­ne vaatii liik­ku­mis­ta myös kan­sa­lais­ten pa­ris­sa.

Tuleva presidentti Alexander Stubb totesi vaalikampanjansa aikana, että presidentin ydintehtävä on kansainvälinen politiikka, ulkopolitiikka ja ylipäällikkyys. Näkemys nousee perustuslaista, jonka mukaan tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Presidentin rooli ei silti jää vain tuohon. Hän on voi halutessaan toimia myös kansakunnan unilukkarina, ja tätä mahdollisuutta valtionpäät ovat käyttäneetkin.

Aivan oma lukunsa on se, mitä kansalaiset presidentiltä odottavat. Sunnuntai-iltana vaalituloksen selvittyä Stubbille esitettiin Ylen katuhaastattelussa jo kansalaisen toive, ettei hän presidenttinä puoltaisi pienituloisten etujen leikkauksia.

Yleinen odotus näyttää yhä olevan, että jos hallitus unohtaa "pienen ihmisen", presidentti voi näiden asian pelastaa. Urho Kekkonen määräsi rakentamaan teitä syrjäseutujen pikkukyliin. Martti Ahtisaari kulki maakunnissa kuuntelemassa laman uhrien huolia ja teki muutenkin töitä maan nostamiseksi massatyöttömyydestä.


Tuleva presidentti Alexander Stubb kertoi maanantaisessa lehdistötilaisuudessaan, että hänen ensimmäinen virkamatkansa suuntautuu todennäköisesti Ruotsiin.
Tuleva presidentti Alexander Stubb kertoi maanantaisessa lehdistötilaisuudessaan, että hänen ensimmäinen virkamatkansa suuntautuu todennäköisesti Ruotsiin.
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Uusi presidentti nousee monta askelta päivänpolitiikan yläpuolelle viimeistään siinä vaiheessa kun hän virkaanastujaispäivänä silinterihattu päässään astelee alas Eduskuntatalon portaita. Uusi asema ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hän pääsisi karkuun sisäpolitiikkaa tai etenkään kansalaisten toiveita.

Vielä kampanjan loppumetreillä Stubbia pantiin tiukalle siitä, miten hyvin hän tuntee koko maan, myös syrjäisempien seutujen asiat. Odotetusti hän vakuutti tuntevansa. Ilmaan taisi kuitenkin jäädä pieni epäilys.

Sanoi valtiosääntö presidentin tehtävistä mitä tahansa, molemmin puolin arvostavaa suhdetta päämiehen ja kansalaisten välillä tuskin syntyy, jos presidentti nähdään lähinnä kansainvälisillä areenoilla ja vain harvoin maata kiertämässä. Kyse on myös eräänlaisesta kansalaisten sielunhoidosta.


Varsinaisia maakuntamatkoja Stubb ei suoraan ole luvannut tehdä, mutta antoi ymmärtää, että voisi harkita vaikkapa erilaisten keskustelutilaisuuksien ja seminaarien järjestämistä eri puolilla maata.

Arvovaltaiset seminaarit epäilemättä luovat presidentille yleiskuvaa maakuntien tilasta, mutta tällaiset sessiot tuskin ovat ihan sitä, mitä maakuntien väki oikeasti odottaa. Toiveissa ovat varmasti myös muunlaiset jalkautumiset, ja niihin kyllä löytyy areenoita.

Stubbin tuleva avustajakunta voisi ensi töinään selvittää vaikkapa, missä järjestetään seuraavat suuret maatalousnäyttelyt, kuninkuusravit, suuret massaliikuntatapahtumat, suviseurat tai vaikkapa herättäjäjuhlat lukemattomista tasokkaista musiikkijuhlista puhumattakaan. Tapahtumien määrästä ja kirjosta kohtaamisten syntyminen ei jää kiinni.