Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ze­lens­kyi vie­rai­li sekä Hol­lan­nis­sa että Tans­kas­sa – kym­me­nien F-16-hä­vit­tä­jien saa­mi­ses­sa Uk­rai­naan edetään vauh­dil­la

Ukrainan presidentti kävi tutustumassa F-16-hävittäjiin hollantilaisessa sotilastukikohdassa. Myös Tanska on antamassa hävittäjiä.

Eindhoven

Hollannissa ja Tanskassa vieraillut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi luonnehti sunnuntaina maiden päätöstä antaa Ukrainalle F-16-hävittäjiä "historialliseksi ja inspiroivaksi".

– Ja tämä on vain alkua, Zelenskyi lupasi viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter).

Hävittäjät toimitetaan hänen mukaansa sen jälkeen, kun ukrainalaislentäjät ja -insinöörit on koulutettu käsittelemään niitä.

Sekä Hollanti että Tanska ovat sitoutuneita toimittamaan F-16-hävittäjiä Ukrainalle, vahvisti myös Hollannin pääministeri Mark Rutte, kun Zelenskyi kävi tutustumassa F-16-hävittäjiin yllätysvierailullaan ilmavoimien tukikohdassa Eindhovenissa.

Rutten mukaan Hollannin ilmavoimilla on 42 F-16-hävittäjää, ja pääministerin mukaan Ukrainalle annettavien hävittäjien lukumäärästä päätetään sen jälkeen, kun asiasta on myös keskusteltu liittolaisten kanssa.

Aiemmin viestipalvelu X:ssä Zelenskyi ilmoitti Hollannin antavan Ukrainalle 42 hävittäjää.

Ainakin Hollanti ja Tanska antavat Ukrainalle yhteensä kymmeniä F-16 -hävittäjiä. Kuvassa Tanskan ilmavoimien F-16 ja kaksi siihen sopivaa pommia Skrydstrupin lentotukikohdassa.
Ainakin Hollanti ja Tanska antavat Ukrainalle yhteensä kymmeniä F-16 -hävittäjiä. Kuvassa Tanskan ilmavoimien F-16 ja kaksi siihen sopivaa pommia Skrydstrupin lentotukikohdassa.
Kuva: BO AMSTRUP

F-16-asia alkoi edistyä Yhdysvaltojen näytettyä vihreää valoa

Hollannista Zelenskyi jatkoi suoraan Tanskaan ja laskeutui iltapäivällä Tanskan ilmavoimien Skrydstrupin tukikohtaan. Zelenskyin ottivat vastaan pääministeri Mette Frederiksen, ulkoministeri Lars Lökke Rasmussen sekä puolustusministeri Jakob Ellemann-Jensen.

Myös Tanskassa Zelenskyi tutustui F-16-hävittäjiin sekä keskusteli ukrainalaislentäjien koulutuksesta, kertoi Tanskan pääministerin kanslia.

F-16-asia alkoi edistyä vauhdilla perjantaina, kun Yhdysvallat näytti vihreää valoa yhdysvaltalaisvalmisteisten hävittäjien toimittamiselle Ukrainalle. Zelenskyi oli jo pitkään ja toistuvasti pyytänyt länsimailta hävittäjiä neuvostoaikaisen ilmapuolustuksensa vahvistamiseksi.

– (Tämä päätös) on meille ehdottomasti historiallinen, voimakas ja inspiroiva, Zelenskyi sanoi Rutten kanssa Eindhovenissa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

– Tämä on taas yksi askel kohti Ukrainan ilmapuolustuksen vahvistamista, hän jatkoi.

CNN: Ukraina sanoo jo aloittaneensa F-16-koulutuksen

Tanskan puolustusministeriö kertoi perjantaina, että ukrainalaisten lentäjien kouluttaminen F-16-hävittäjien lentämiseen alkaa jo tässä kuussa Tanskassa.

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikovin mukaan ukrainalaiset lentäjät ovatkin jo aloittaneet F-16-koulutuksen. CNN-uutiskanavan mukaan Reznikov kertoi asiasta ukrainalaismedioille eilen.

Reznikovin mukaan myös ukrainalaisia insinöörejä sekä teknikkoja on alettu jo kouluttaa. Lisäksi heille opetetaan koneisiin liittyvää sanastoa englanniksi, koska monien englannin kielen taito on puutteellinen. Reznikovin mukaan koulutus kestää "vähintään" puoli vuotta.