Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Yri­tys­sa­lai­suuk­sien vuo­ta­mis­ta kos­ke­vat syyt­teet hy­lät­tiin Oulun kä­rä­jä­oi­keu­des­sa

Oulun käräjäoikeus antoi perjantaina tuomion jutussa, jossa tilintarkastajaa syytettiin yrityssalaisuuden rikkomisesta.

Hän työskenteli pari vuotta pohjoispohjalaisessa firmassa tilintarkastajana, kunnes hän irtisanoutui ja perusti oman yrityksen.

Irtisanouduttuaan hän kopioi muistitikulle tarkastamistaan yrityksistä muun muassa kirjanpidollisia, taloudellisia ja hallinnollisia tietoja. Hän jätti muistitikun firmaan, mutta vei tietoja myös omaan yritykseensä. Niitä tallennettiin muun muassa sen pilvipalvelimelle.

Syyttäjä väitti, että tilintarkastaja kähvelsi ex-työnantajansa liikesalaisuuksia ja sai siitä taloudellista hyötyä sekä itselleen että firmalleen. Lisäksi syyttäjä väitti syytetyn käyttäneen tai ilmaisseen oikeudettomasti liikesalaisuuksia, jotka hän sai tietoonsa toimiessaan tilintarkastajana toisen palveluksessa.

Työsopimuksessa oli salassapitoehto

Käräjäoikeus piti vain osaa syytteessä olleista tiedoista liikesalaisuuksina. Oikeuden mukaan tilintarkastaja sai niistä tiedon työskennellessään luottamussuhteessa kyseiseen yritykseen ja hänen tarkastettavanaan olleisiin yhtiöihin.

Oikeuden mielestä tiettyjen tietojen vieminen osoittaa taloudellista hyötymistarkoitusta, mutta toisten tietojen käyttäminen ei.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa esitetty todistelu ei osoita, että ex-yritys olisi antanut tilintarkastajalle ohjeita tilintarkastusaineiston säilyttämisestä työsuhteen päättyessä. Oikeuden mukaan asiassa ei esitetty selvitystä yrityksen käytännöistä, eivätkä osapuolet olleet myöskään oikeuden mielestä sopineet selkeästi tilintarkastusaineiston säilytysvastuusta.

Tilintarkastajan työsopimuksessa oli kyllä salassapitoehto, jonka mukaan hän oli sitoutunut pitämään salassa muun muassa työnantajansa liikesalaisuudet.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.