Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Yh­dys­val­tain pre­si­dent­ti Joe Biden huip­pu­ko­kouk­seen Hel­sin­kiin – Nii­nis­tö: Yh­dys­val­lat pitää tär­keä­nä poh­jois­mais­ta suh­det­ta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saapuu ensi viikolla Suomeen.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saapuu ensi viikolla Suomeen.
Kuva: OLIVER CONTRERAS / POOL

Yhdysvallat pitää tärkeänä pohjoismaista suhdetta, sanoo presidentti Sauli Niinistö. Tätä kuvastaa hänen mukaansa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin osallistuminen Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain huippukokoukseen Helsingissä 13. heinäkuuta. Presidenteillä on myös ennen huippukokousta kahdenkeskinen tapaaminen.

Niinistö kertoi vierailusta Mäntyniemessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa sunnuntai-iltana.

Niinistö ei kertonut yksityiskohtia vierailun kestosta tai esimerkiksi siitä, onko matkalla mukana myös Bidenin puoliso Jill Biden.

Tasavallan presidentin kanslia kertoi Bidenin saapumisesta Suomeen aiemmin sunnuntaina. Vierailu tapahtuu heti sotilasliitto Naton huippukokouksen jälkeen. Naton huippukokous pidetään Liettuan pääkaupungissa Vilnassa 11.–12. heinäkuuta.

Presidentinlinnassa järjestettävään huippukokoukseen osallistuvat Niinistön ja Bidenin lisäksi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottir. Keskustelujen aiheena on Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen tiivistyvä yhteistyö turvallisuus-, ympäristö- ja teknologiakysymyksissä.

– Kokoonnumme Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain päämiesten kesken nyt kolmatta kertaa. Edelliset vastaavat huippukokoukset järjestettiin Tukholmassa vuonna 2013 ja Washingtonissa vuonna 2016. On hienoa päästä jatkamaan keskustelua tällä kertaa Helsingissä, Niinistö sanoi tiedotteessa.

Naton huippukokoukseen Vilnassa osallistuvat Suomesta Niinistön lisäksi muun muassa ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Yhdysvaltalainen NBC News kertoi jo huhtikuussa virkamieslähteisiin nojaten Bidenin harkitsevan vierailua Suomeen.

Biden tapaa Kristerssonin jo alkavalla viikolla

Yhdysvaltain presidentin Suomen-vierailusta tiedotti sunnuntaina myös Valkoinen talo, jonka mukaan Biden vierailee Britanniassa, Liettuassa ja Suomessa 9.–13. heinäkuuta.

Biden matkustaa ensin Britanniaan, missä hän tapaa kuningas Charlesin ja pääministeri Rishi Sunakin Lontoossa. Sen jälkeen Bidenin ohjelmassa on Naton huippukokous Vilnassa ja vierailu Helsingissä.

Valkoisen talon mukaan tarkempia tietoja Bidenin matkasta ilmoitetaan pian.

Lauantaina kerrottiin, että Ruotsin pääministeri Kristersson vierailee ensi keskiviikkona Yhdysvalloissa tapaamassa Bidenia. Kristerssonin ja Bidenin on määrä keskustella muun muassa Ruotsin takkuisesti edenneestä Nato-jäsenyydestä ennen Vilnan Nato-kokousta.

Juttua päivitetty 2.7. kello 19.36.