Vanhat kuvat: Top­pi­las­sa on nähty asun­to­mes­sut, teol­li­suut­ta ja eris­kum­mal­li­nen rä­jäy­tys­ope­raa­tio

Mielipide: Ves­sa­rau­ha kuuluu myös kou­lu­lai­sil­le

Mainos: Mil­lai­sia luon­to­ju­tu­ja sinä ha­luai­sit lukea? Vastaa ja osal­lis­tu 100€ lah­ja­kor­tin ar­von­taan.

Yh­dys­val­tain pre­si­dent­ti Biden: Ta­paa­mi­sen henki Putinin kanssa oli myön­tei­nen

USA:n presidentin mukaan suhteiden parantaminen Venäjään on mahdollista ilman periaatteista luopumista. Myös Biden otti Putinin tavoin puheeksi arktisen alueen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin (oik.) mukaan tapaamisessa kuitenkaan esitetty uhkauksia puolin tai toisin.
Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin (oik.) mukaan tapaamisessa kuitenkaan esitetty uhkauksia puolin tai toisin.
Kuva: PETER KLAUNZER

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan hänen tapaamisensa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa sujui myönteisessä hengessä. Biden kertoi presidenttien sopineen, että Yhdysvallat ja Venäjä aloittavat neuvottelut strategisesta vakaudesta. Bidenin mukaan johtajat olivat keskustelleet asejärjestelmistä yksityiskohtaisesti.

Putinin tavoin myös Biden kertoi presidenttien puhuneen arktisesta alueesta ja siitä, miten varmistaa, että pohjoinen säilyy yhteistyön alueena vastakkainasettelun sijaan. Sen sijaan Putinin mainitsemaa päätöstä Yhdysvaltain ja Venäjän suurlähettiläiden palaamisesta asemapaikoilleen Moskovaan ja Washingtoniin ei Bidenin lehdistötilaisuudessa mainittu.

Biden perusteli huippukokouksen järjestämistä sillä, että on tärkeä tavata kasvokkain ja päästä sanomaan, miksi joistain asioista ollaan eri mieltä.

– Uskon, että on aidosti olemassa mahdollisuus parantaa huomattavasti suhteita maidemme välillä ilman, että meidän täytyy luopua yhdestäkään periaatteisiimme ja arvoihimme perustuvasta asiasta, Biden muotoili.

Ei uhkailua, ei kylmää sotaa

Hän kertoi tehneensä Putinille selväksi, ettei Yhdysvallat salli ilman seurauksia kyber- tai muita hyökkäyksiä maan demokraattista järjestelmää tai "tiettyä kriittistä infrastruktuuria" vastaan. Bidenin mukaan tapaamisessa ei kuitenkaan esitetty uhkauksia puolin tai toisin.

– Uskon, että viimeinen asia mitä hän (Putin) haluaa, on kylmä sota, Biden arvioi.

Biden kertoi nostaneensa keskusteluissa sekä Ukrainan että Valko-Venäjän tilanteet, kuten myös vangitun venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin aseman. Putinin omassa lehdistötilaisuudessaan tekemää rinnastusta ihmisoikeuksien ja Yhdysvaltain loppiaisen kongressirynnäkön välillä Biden kutsui "naurettavaksi".

Neuvottelujen jäämisessä odotettua lyhyemmiksi Biden ei nähnyt mitään dramatiikkaa. Hän antoi ymmärtää, että kaikki oleellinen oli käsitelty parissa tunnissa.