Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Oulu: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Yh­dys­val­tain pre­si­dent­ti Biden saapui his­to­rial­li­sel­le yl­lä­tys­vie­rai­lul­le Uk­rai­naan – tapasi Ze­lens­kyin il­ma­hä­ly­tys­si­ree­nei­den soi­des­sa Kio­vas­sa

Ukrainan presidentin mukaan vierailu viestittää, ettei Venäjä tule voittamaan sotaa. Biden lupasi Ukrainalle lisää tärkeää aseapua.

Helsinki/Peking
Presidentit Joe Biden ja Volodymyr Zelenskiy tapasivat maanantaina Kiovassa.
Presidentit Joe Biden ja Volodymyr Zelenskiy tapasivat maanantaina Kiovassa.
Kuva: Ukrainan hallinnon kuvaa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kävi maanantaina yllätysvierailulla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, jossa hän tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin.

Historialliseksi luonnehdittu vierailu ajoittui lähelle Venäjän hyökkäyssodan alkamisen vuosipäivää, joka on perjantaina. Kun Biden ja Zelenskyi kävelivät ulkoilmassa, taustalta saattoi kuulla ilmahälytyssireeneiden ulvonnan. Uutistoimisto AP:n mukaan Yhdysvaltain tiedustelukoneet tarkkailivat vierailun ajan Kiovan ilmatilaa Puolasta käsin.

Zelenskyi sanoi pitävänsä vierailua erittäin merkittävänä. Kyseessä oli Bidenin ensimmäinen vierailu Ukrainaan sitten hyökkäyssodan alkamisen.

– Tämä on yksiselitteinen viesti siitä, ettei Venäjän pyrkimyksillä voittaa sota ole mitään mahdollisuuksia onnistua. Puolustamme yhdessä kaupunkiamme ja kansaamme Venäjän terrorilta, presidentti Zelenskyi sanoi.

Kun vierailusta oli levinnyt ensimmäisiä kuvia julkisuuteen, Biden vahvisti Kiovan-vierailunsa Valkoisen talon sivustolla julkaistussa lausunnossaan.

Iltapäivällä Suomen aikaa Valkoinen talo kertoi Bidenin lähteneen Kiovasta tunteja kestäneen vierailun jälkeen.

Biden lupasi horjumatonta tukea Ukrainalle

Biden ilmoitti Kiovassa uudesta tärkeästä sotilaallisesta tukipaketista Ukrainalle. Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvaltojen uuteen, noin 470 miljoonan euron arvoiseen asepakettiin kuuluu ainakin tykistön ammuksia, haupitseja, panssarintorjuntajärjestelmiä sekä ilmavalvontatutkia.

Lisäksi Biden kertoi Yhdysvaltojen ilmoittavan myöhemmin tällä viikolla uusista pakotteista Venäjän sotakoneistoa tukeville yrityksille ja henkilöille.

Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoi CNN:n mukaan, että presidentit keskustelivat tulevista kuukausista taistelukentällä sekä Ukrainan tarpeista.

– He puhuivat Ukrainan tarpeista energian, infrastruktuurin, taloudellisen tuen sekä humanitaaristen tarpeiden suhteen. Lisäksi he puhuivat tämän poliittisesta puolesta, Sullivan sanoi.

Presidentit vierailivat sodan symboliksi nousseessa Pyhän Mikaelin kultakupolisessa luostarissa sekä Venäjän ja Ukrainan sodassa kuolleiden ukrainalaissotilaiden muistomuurilla, jonka edustalla he laskivat yhdessä seppeleen ja halasivat. Biden vieraili Valkoisen talon mukaan myös Yhdysvaltojen suurlähetystössä.

USA kertoi Venäjälle Bidenin Kiovan-vierailusta etukäteen

Valkoinen talo antoi Venäjälle ennakkovaroituksen Bidenin vierailusta Kiovaan, kertoi muun muassa CNN. Sullivanin mukaan syynä oli halu välttää mahdollisia konflikteja tai väärinkäsityksiä.

Ukrainan-vierailun toteuttamisesta päätettiin Valkoisessa talossa lopullisesti perjantaina, mutta Moskovalle asiasta kerrottiin muutama tunti ennen kuin Bidenin kone nousi ilmaan. Sullivan ei kertonut, mitä Venäjä oli vastannut ilmoitukseen.

On hyvin harvinaista, että Yhdysvaltain presidentti vierailee kohteessa, jonka ilmatila ei ole sen omassa tai Yhdysvaltain liittolaisten hallinnassa. Vierailu Kiovaan pidettiin pienen piirin tietona, ja esimerkiksi mukana olleilta toimittajilta kerättiin pois kaikki elektroniset laitteet.

Bidenin virallisen matkasuunnitelman mukaan hänen oli määrä vierailla ainoastaan Puolassa ja tavata maan presidentti Andrzej Duda.

New York Timesin mukaan Biden matkusti Kiovaan useita tunteja junalla Puolan rajalta.