Kylät: Lai­ta­saa­ren asuk­kaat kehuvat omaa idyl­liään

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Xin mukaan Kiina ja Venäjä ovat stra­te­gi­set kump­pa­nit

Venäjän pääministerin tavannut Xi kertoi kutsuneensa Putinin vastavierailulle Kiinaan. Presidentit jatkavat keskusteluja Moskovassa tänään.

Moskova
Kiinan presidentti Xi Jinpingin seuruetta kuljetettiin Moskovassa.
Kiinan presidentti Xi Jinpingin seuruetta kuljetettiin Moskovassa.
Kuva: MAXIM SHIPENKOV

Venäjällä vieraileva Kiinan presidentti Xi Jinping on tavannut toisena vierailupäivänään Venäjän pääministerin Mihail Mishustinin. Xi kehui Mishustinille Kiinan ja Venäjän olevan mahtavia naapureita ja "strategisia kumppaneita".

Xin mukaan Kiina aikoo asettaa kumppanuuden Venäjän kanssa jatkossakin etusijalle suhteissaan. Xi myös kertoi Mishustinille kutsuneensa presidentti Vladimir Putinin vierailulle Kiinaan myöhemmin tänä vuonna.

Xi tapasi Putinin Moskovassa jo eilen, ja kaksikko kävi epävirallisia keskusteluja neljän ja puolen tunnin ajan. Keskusteluja on määrä jatkaa tänään.

Sekä Putin että Xi ylistivät eilisten keskustelujen jälkeen maiden läheisiä välejä, ja Putin sanoi mailla olevan monia yhteisiä intressejä.

Presidenttien odotetaan keskustelevan tiistaina muun muassa Kiinan helmikuussa sodan vuosipäivänä julkaisemasta, ristiriitaisen vastaanoton saaneesta 12-kohtaisesta suunnitelmasta Ukrainan sodan päättämiseksi.

Kiina on esiintynyt Ukrainan sodassa puolueettomana välittäjänä, mutta ei ole halunnut tuomita Venäjän hyökkäystä maahan.

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan Xin vierailu osoittaa, ettei Kiina tunne vastuutaan eikä halua panna presidentti Putinia vastuuseen Ukrainassa tehdyistä raakuuksista.

– Sen sijaan, että edes tuomitsisi ne, se tarjoaa mieluummin Venäjälle diplomaattisen peitteen, jotta maa voi jatkaa näiden vakavien rikoksien tekemistä, Blinken syytti.

Gazprom: Kaasunvienti Kiinaan ennätystasolla

Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa myös aseviennistä Venäjälle, minkä Kiina on jyrkästi kiistänyt.

Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal kirjoitti taannoin, että Xi olisi aikeissa olla yhteyksissä Venäjän.matkansa jälkeen myös Ukrainan presidenttiin Volodymyr Zelenskyiin. Kiina ei ole vahvistanut näitä tietoja.

Kiinasta on tullut tärkeä markkina Venäjän energiaviennille sen jälkeen, kun vienti länsimaihin tyrehtyi. Venäläinen kaasujätti Gazprom kertoi tiistaina, että kaasun virta putkessa Siperiasta Kiinaan oli lyönyt edellispäivänä uuden päiväkohtaisen ennätyksen.

Tarkkaa määrää Gazprom ei kuitenkaan suostunut kertomaan vedoten liikesalaisuuteen. Venäjän hallitus kertoi viime kuussa, että vuonna 2022 Venäjä toimitti Siperian kaasuputkessa Kiinaan 15,5 miljardia kuutiometriä kaasua. Tavoitteena on yli kaksinkertaistaa vientimäärä seuraavien parin vuoden aikana.