Pysäköinti: Ki­vi­sy­dä­men uudet jär­jes­te­lyt epäi­lyt­tä­vät, mutta saavat myös kii­tos­ta Kalevan ky­se­lys­sä

Pienituloisuus: Ou­lu­lai­nen Jaakko Koi­vu­kan­gas kertoo, miten alle tu­han­nen euron pal­kal­la tulee toimeen

Hankkeet: Hei­nä­pään jal­ka­pal­lon­sta­dion­pro­jek­ti jäihin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Vi­ran­omai­set sa­laa­vat tarkat tiedot siitä, miten thai­poi­mi­jat ja­kau­tu­vat eri mar­ja­fir­mo­jen kesken

TE-toimisto ei luovuta tietoja siitä, miten paljon kullakin marjayrityksellä on ulkomaalaisia poimijoita. Poimijoiden kokonaismäärä on kasvanut viime vuosina selvästi.

Polarica on kertonut, että sillä oli tänä vuonna noin 1250 thaimaalaista Suomessa marjoja poimimassa. Ongart Duangchanda ja Somyot "Sam" Chakhunthot tarkastelivat marjasaalista elokuussa Rovaniemellä.
Polarica on kertonut, että sillä oli tänä vuonna noin 1250 thaimaalaista Suomessa marjoja poimimassa. Ongart Duangchanda ja Somyot "Sam" Chakhunthot tarkastelivat marjasaalista elokuussa Rovaniemellä.
Kuva: Iiro Kerkelä

Viranomaiset salaavat tarkat tiedot siitä, miten Suomeen tulevat ulkomaalaiset marjanpoimijat jakautuvat eri marjafirmojen kesken.

Asia tuli ilmi, kun Lapin Kansa pyysi Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistolta erittelyä siitä, miten marjanpoimijoita Suomeen kutsuvat yritykset ovat saaneet poimijoita viime vuosina. TE-toimisto vastasi, että tarkat tiedot tulkitaan liikesalaisuuksiksi, joihin julkisuuslaki ei ulotu.

Viranomaiset kertovat vuosittain julkisuuteen Suomeen tulleiden ulkomaalaisten poimijoiden kokonaismäärän. Se on ollut nousujohteinen.

Thaimaasta tuli Suomeen takavuosina noin 2 500 poimijaa vuodessa. Kaksi vuotta sitten Thaimaan viranomaiset olivat päästämässä maahan 3 000 poimijaa, koska näiden olosuhteet olivat parantuneet Suomessa.

Pandemian takia määrä jäi vähäisemmäksi, mutta viime vuonna Suomeen tuli jo lähes 3 000 poimijaa ja tänä vuonna tiettävästi jo lähes 4 000.

Ulkomaalaiset poimijat on jaettu viime vuonna parinkymmenen yrityksen kesken, vaikka julkisuuteen nousevat yleensä vain 4–5 suurinta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.