Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Vihreä siir­ty­mä ja poh­joi­sen luon­non­va­rat

Uuden hallituksen ohjelmaan tarvitaan selkeä kirjaus pohjoisen hankkeista ja siitä, että myös vihreä siirtymä on toteutettava ympäristöturvallisesti.

Äskettäin julkistettiin pohjoisten maakuntien vihreän siirtymän ohjelma. Se perustuu Lapin kauppakamarin teettämään selvitykseen pohjoisen mahdollisuuksista ja tarkastelun kohteena on koko Pohjois-Kalotti.

Näkymiä pidetään erittäin valoisina. Euroopan siirtyminen fossiilienergian käytöstä uusiutuviin tarjoaa pohjoiselle vahvan roolin, kun Euroopan teollisuutta muutetaan hiilivapaaksi. Pohjoinen tulee tuottamaan enenevässä määrin tuulivoimaa, biotuotteita ja mineraaleja.

Toivottavasti pohjoisessa ei tyydytä vain tähän. Omat luonnonvarat olisi hyvä jalostaa tuotteiksi omalla alueella. Myös kiertotaloudessa on suuria mahdollisuuksia.

Onneksi uusia suunnitelmia pohjoisen vihreästä teollistamisesta tuntuu syntyvän kaiken aikaa. Vetytalouden mahdollisuuksia tutkitaan kiivaasti Oulun yliopistossa. Vetytalouden suuntaan katsellaan myös Kemissä. Irlantilainen yhtiö haluaa rakentaa vihreän metalinolitehtaan Ranualle. Outokumpu ja SSAB:n Raahen tehdas aikovat valmistaa hiiletöntä terästä. Parhaillaan Kemiin rakennetaan uutta biotuotetehdasta.

Ruotsalaiset ylpeilevät Skellefteåhon rakennettavalla akkutehtaallaan. Akkutehtaan hankkimisprosessi onkin kuin hyvän konsultin käsikirjasta. Kaikki tehtaan perustamiseen liittyvät viranomaisprosessit ja muut toimet sujuivat sutjakasti. Tehdasta päästiin rakentamaan ilman viivytyksiä.

Öljy- ja kaasuvaroilla rikastunut Norja pystyy sijoittamaan suuria summia rahaa tutkimus- ja tuotekehitystyöhön. Tarkoituksena on tietenkin tehdä Norjasta vihreän talouden suurvalta.

"Suomalainen muistaa Talvivaaran kaivoksen kipsisakka-altaan vuodon, eikä halua kaivosta ainakaan omaan lähiympäristöönsä."

Yrityksissä työvoiman saatavuus nähdään suurimpana haasteena.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.