Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Joukkoliikenne: Oulussa ha­lu­taan ke­hit­tää jouk­ko­lii­ken­net­tä työ­paik­ka- ja asuin­alueil­la – kolme pal­ve­lu­ta­so­vaih­to­eh­toa esillä rat­kai­suik­si

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Venäjän kau­pun­geis­sa pi­dä­tet­ty jo lähes 2 300 ihmistä – väki vaatii jo toisena pe­räk­käi­se­nä vii­kon­lop­pu­na Aleksei Na­val­nyin va­paut­ta­mis­ta ja loppua kor­rup­tiol­le

Venäjällä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin masinoimat mielenosoitukset ovat jatkuneet tänään. Esimerkiksi Moskovassa ja Pietarissa mielenosoitukset alkoivat aamupäivällä. Poliisi on ottanut jo toista tuhatta ihmistä kiinni ja sulkenut muun muassa metroasemia. Viime viikonlopun mielenosoituksissa kiinni otettujen määrä nousi lopulta useisiin tuhansiin, ja poliisia syytettiin ylimitoitetusta voimankäytöstä.

Moskovan ja Pietarin mielenosoitukset käynnistyivät aamupäivällä Suomen aikaa.
Moskovan ja Pietarin mielenosoitukset käynnistyivät aamupäivällä Suomen aikaa.

Venäjällä poliisi on ottanut tänään kiinni jo liki 2 300 ihmistä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tukimielenosoituksissa, kertoo kansalaisjärjestö OVD-info.

Kiinniotoista yli 500 on tehty Moskovassa, ja vajaat 250 Pietarissa.

Myös viime viikonloppuna kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat mieltä eri puolilla Venäjää. Tuolloin otettiin kiinni liki 4 000 protestoijaa.

Tänään mielenosoitukset käynnistyivät eri puolilla maata kello 12 paikallista aikaa eli niitä on ollut käynnissä Suomen aamun tunneista lähtien. Mielenosoitukset alkoivat ensin Kaukoidän aikavyöhykkeiltä Venäjän Aasian puoleisista osista.

Siperiassa satoja pidätettyjä

Useissa Siperian kaupungeissa kaduille lähti tuhansia mielenosoittajia. Kaduilla huudettiin muun muassa “Putin on varas” ja “päästäkää hänet” pidätetyn Navalnyin tueksi.

Vladivostokissa poliisi esti mielenosoittajien kokoontumisen kaupungin keskustassa. Kaupungissa oli pidätetty jo toista sataa ihmistä mielenosoitusten vasta alkaessa Moskovassa.

Samoihin aikoihin Siperian kaupungeista Krasnojarskissa oli pidätetty yli 80 ja Novosibirskissä yli 70 mielenosoittajaa. Pidätyksiä ja poliisin toimintaa seuraava OVD-info - kansalaisjärjestö raportoi, että myös useissa muissa Siperian kaupungeissa otettiin kiinni kymmeniä mielenosoittajia.

Poliisi on ottanut Navalnyin tukijoita kiinni ja tehnyt kotietsintöjä.
Poliisi on ottanut Navalnyin tukijoita kiinni ja tehnyt kotietsintöjä.
Kuva: YURI KOCHETKOV

Etenkin Siperian mielenosoittajilla oli hyiset oltavat myös sään puolesta. Esimerkiksi Krasnojarskissa osoitettiin mieltä noin 30 asteen pakkasessa. Tomskissa oli lähes yhtä kylmää. Ennätyksen vei kuitenkin Jakutskin kaupunki yli 40 asteen pakkasineen.

Irkutskissa yksi mielenosoittaja joutui sairaalahoitoon tultuaan huonovointiseksi sen jälkeen kun poliisi oli runnonut pidätetyt mielenosoittajat busseihin.

Metroasemia suljettiin Moskovassa ja Pietarissa

Moskovassa viranomaiset sulkivat kaupungin keskustan ja useita metroasemia mielenosoitusten alla. Mielenosoitusten järjestäjät joutuivat vaihtamaan mielenosoituspaikkaa lennosta, koska poliisi esti mielenosoittajien saapumisen ennalta suunnitellulle paikalle.

Pidätykset alkoivat jo ennen mielenosoituksia. Jo ensimmäisen virallisen mielenosoitustunnin lähestyessä loppuaan oli pidätetty kymmeniä ihmisiä. Alkuiltapäivästä Suomen aikaa pidätettyjä oli jo yli 300.

Myös Pietarissa suljettiin metroasemia mielenosoittajien mielenosoituspaikalle pääsemisen vaikeuttamiseksi. Pietarissa oli pidätetty Suomen alkuiltapäivään mennessä jo satakunta ihmistä.

Molemmissa kaupungeissa on paikalla vahva poliisimiehitys. Poliisi käyttää tälläkin kertaa mielenosoittajia vastaan kovia otteita viime viikonlopun tapaan.

Etukäteistietoja mielenosoituksista julkaisseita on pidätetty sunnuntaina useiksi vuorokausiksi eri puolilla maata. Joitakin pidätettyjä syytetään “mielenosoitusten järjestämisestä”. Pidätettyjen joukossa on useita kansalaisjärjestöjen aktivisteja.

Myös Navalnyin tiimin jäsenten pidätykset jatkuivat aivan mielenosoitusten alla. Navalnyin lehdistösihteeri Kira Jarmyshille luettiin uudet syytteet myöhään lauantai-iltana.

Häntä epäillään “karanteenimääräysten rikkomisesta” viikko sitten lauantaina järjestettyihin mielenosoituksiin liittyen. Pidätys tehtiin vain puoli tuntia ennen kuin Jarmyshille aiemmin langetettu yhdeksän vuorokauden hallinnollinen aresti viikon takaisiin mielenosoituksiin yllyttämisestä olisi päättynyt.

Poliisia on syytetty ylimitoitetuista voimakeinoista.
Poliisia on syytetty ylimitoitetuista voimakeinoista.

Navalnyin tiimi tulilinjalla

Poliisi pidätti jo aiemmin kuluneella viikolla muun muassa Navalnyin veljen Oleg Navalnyin, Navalnyin korruptionvastaisen säätiön juristin Ljubov Sobolin, Pussy Riot -muusikkona tunnetuksi tulleen Maria Aljohinan ja eräitä muita Navalnyin lähipiirin jäseniä “karanteenimääräysten rikkomiseen” vedoten.

Lauantaina ja sunnuntaina otettiin kiinni useita muitakin Navalnyin tiimin jäseniä eri puolilla maata. Navalnyin Volgogradin ja Tšeboksaryn paikalliskoordinaattorit ja Krasnodarin entinen Navalnyin tiimin vapaaehtoinen vangittiin. Näin siitäkin huolimatta, että Krasnodarin pidätetty ei ole osallistunut poliittiseen toimintaan enää kolmeen vuoteen.

Kaliningradissa Navalnyin tiimin jäsen pidätettiin uudelleen heti kun edellinen seitsemän vuorokauden vankeusrangaistus oli päättynyt.

Viranomaiset uhkasivat jo etukäteen hajottaa mielenosoitukset. Mielenosoituksille ei annettu tälläkään kertaa lupaa. Venäjällä mielenosoituslupaa on käytännössä mahdotonta saada hallinnon vastaisille mielenosoituksille.

Päivitetty kiinniotettujen määrä kello 13.19. Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 13.38.

Päivitetty kiinniotettujen määrä kello 15.20.


Tausta

Paljon pidätyksiä ja syytteitä

Viranomaiset pidättivät Venäjällä viikko sitten ennätykselliset yli 4000 mielenosoittajaa.

Mieltä osoitettiin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tueksi reilusti yli sadassa venäläiskaupungissa.

Poliisi käytti mielenosoittajia kohtaan paikoitellen rajua väkivaltaa.

Viranomaiset nostivat kuluneella viikolla yhä uusia syytteitä mielenosoituksiin osallistuneita vastaan.

Syytenimikkeinä on käytetty muun muassa “virkavallan väkivaltaista vastustamista”, “huliganismia”, “alaikäisten yllyttämistä laittomiin mielenosoituksiin” ja “yllyttämistä massalevottomuuksien järjestämiseen”.

Muun muassa Navalnyin alueverkoston johtaja Leonid Volkovia syytetään “alaikäisten yllyttämisestä laittomuuksiin internetin kautta”.