Tilaajille

Vanha Kaleva: Raahe saa kirk­ko­val­tuus­ton, vain miehet voivat tulla va­li­tuk­si


Kaleva 10.8.1920. Kirkonkokous Raahessa pidettiin sunnuntaina päiväjumalanpalveluksen jälkeen. Tärkeimpänä asiana kokouksessa oli kirkkoneuvoston ehdotus kirkkovaltuuston valitsemisesta Raaheen.

Kuten tunnettua oli valtuustoja varemmin tarkoitettu asetettaviksi ainoastaan suurikokoisiin seurakuntiin, asukasluku vähintään 10,000, mutta voitiin nyt eduskunnan pari vuotta sitten hyväksymän muutoksen johdosta kirkkolakiin pienempiinkin seurakuntiin erityisellä päätöksellä valtuusto asettaa.

Asiasta keskusteltaessa huomautettiin, ettei valtuuston valitsemisella Raaheen erityisen suurta merkitystä voinut olla; tuopa se vielä mukanaan sen epäkodankin, että naiset, jotka itse asiassa seurakunnallisia asioita harrastavat enemmän kuin miehet melkein kokonaan syrjäytetään seurakunnallisten asioiden hoidosta lain määrätessä, että kirkkovaltuutettujen tulee olla miehiä.

Katsoen kuitenkin siihen, että pysyvästi toimessa oleva valtuusto saattaa seurakunnan asioihin paremmin perehtyä ja niitä paremmin hoitaa kuin kokoumukseltaan aivan satunnainen, muunteleva ja Raahessa vielä usein hyvin harvalukuinen kirkonkokous, pidettiin kirkkovaltuuston valitsemista suotavana ja tehtiin sen mukainen päätös. Valtuutettujen lukumääräksi hyväksyttiin kuusitoista. - - -.

Asuntopulan lieventäminen Oulussa. Kuten tunnettua päätti valtuusto rakennettavaksi kaupungin kustannuksella asuntopulan lievittämiseksi n.k. rivitalon eräälle rakentamattomalle tontille Nuottasaaressa.

Tämän talon rakentamiseen on jo ryhdytty. Työväen puutteen vuoksi ei rakennustyö voi ripeästi edistyä.

Oulun kaupunki ostaa auton. Rahatoimikamari päätti eilisessä kokouksessa ostaa S.O.K:lta kaupungille kuorma-auton. Auto on amerikkalaista valmistetta ja kantaa se 2,5 tonnia. Hinta on 85,000 markkaa.

Hyviä rotuporsaita myytävänä maanantaina ja tiistaina Limingan asemalla postijunan tulon jälkeen. Riska.

-

Vanha Kaleva -sarja kertoo uutisia sadan vuoden takaa.