Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Val­von­tae­läin­lää­kä­ri: Ruukin he­vos­kes­kuk­sen tar­kas­tuk­sis­sa ei ole ha­vait­tu viime vuosina mer­kit­tä­viä on­gel­mia – vuonna 2019 yhdellä he­vo­sel­la piik­ki­pää­tan­gon tekemä vamma

Valvontaeläinlääkärit ovat saaneet toistakymmentä eläinsuojeluilmoitusta hevoskeskuksesta sen jälkeen, kun hevosten kaltoinkohteluväitteet tulivat viime viikolla julki. Poliisin mukaan yhtään rikosilmoitusta ei ole tehty.

Ruukin hevoskeskuksessa on ratsu- ja ravikäytössä olevia hevosia nelisenkymmentä. Väitetty kaltoinkohtelu on keskittynyt ravihevosiin.
Ruukin hevoskeskuksessa on ratsu- ja ravikäytössä olevia hevosia nelisenkymmentä. Väitetty kaltoinkohtelu on keskittynyt ravihevosiin.
Kuva: Tiina Wallin

Hevosten kaltoinkohtelusyytösten vuoksi laajaan media- ja somejulkisuuteen joutuneessa Ruukin hevoskeskuksessa on tehty viimeisen kuuden ja puolen vuoden aikana kolme valvontaeläinlääkärin tarkastusta.

Vuoden 2015 marraskuussa sekä vuoden 2018 maaliskuussa hevoskeskus tarkastettiin normaalissa, määräajoin tehtävässä tallitarkastuksessa. Vuonna 2015 pientä huomautettavaa oli lääkekirjanpidon ajantasaisuudessa, mutta ei hevosten kohteluun tai kuntoon liittyvissä asioissa.

Sen sijaan joulukuussa 2019 keskukseen tehtiin eläinsuojeluilmoitukseen perustunut tarkastus. Se koski kahta hevosta, kertoo Kalajoen valvontaeläinlääkäri Laura Sedrik. Siikajoen kunta ostaa eläinlääkäripalveluja Kalajoelta, ja Ruukin hevoskeskus kuuluu valvottaviin kohteisiin.

– Toisen hevosen osalta ilmoittaja kertoi, että hevosella käytetty varuste vahingoittaa sitä. Totesin hevosella ihovaurion kaulassa, joka oli aiheutunut piikkipäätangon käytöstä. Minulle kerrottiin tallilla, että päätankoa ei enää käytetä. Iho oli jo parantunut ja karva alkanut kasvaa, Sedrik kertoo.

Haavoja aiheuttava piikkipäätangon käyttö oli yksi kaltoinkohtelun muoto jonka hevoskeskuksen entiset opiskelijat toivat vastikään julkisuuteen. Tankoa käytetään ravihevosilla.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.